tisdag 19 oktober 2010

Nordnorge till varje pris

Norges rödgröna regering ökar försvarsutgifterna. Ett av landets prioriterade försvarsprojekt är att flytta den operativa ledningen till ett bergfort ovanför polcirkeln.

Den 9 november invigs Norges nya operativa högkvarter utanför Bodö, åtta mil norr om polcirkeln. Bodö blev mycket omtalat under kalla kriget på grund av den sovjetiska nedskjutningen av ett amerikanskt U-2 spaningsflygplan (bilden) på väg till Bodös flygbas. FOTO: USAF

Det är bisarrt hur mycket norrmän vet om oss och hur lite vi vet om dem. Detta gäller inte minst inom försvarsfrågor. Men det är inte så konstigt - man får söka sig till norska eller brittiska medier för att få en uppfattning om Norges försvar.

Bland de nya vapensystem som nu infogas i det norska försvaret märks fem fregatter av Fridtjof Nansen-klass, den sista av de fem levereras nu i december och blir uppkallad efter Thor Heyerdahl.

En annan storsatsning är att flytta det norska försvarets operativa högkvarter till Reitan invid Bodö, åtta mil ovanför polcirkeln. Reitan är ett bergfort (fjällfort, om man kan säga så?) med en mängd synnerligen säkra tunnlar och rum som skall stå helt färdigt den 9 november i år, då kungen skall inviga. Jag skrev om anläggningen för två veckor sen på grund av att BBC fått en förhandstitt inne i fjället.

Så här skrev norsk press om BBC:s reportage. Sedan dess har mer sagts om prislappen för Reitan. Norska TV 2 påstod i förra veckan att det nya högkvarteret kostar långt mer än den halva norska miljard som Stortinget, Norges parlament, har godkänt.

I Stortingets dokument säger den socialdemokratiska försvarsministern så här om motivet till flytten till Nordnorge: "Vi har et klart fokus på nordområdene. Derfor har vi kraftsamlet Forsvarets operative ledelse og lokalisert den til de områdene som har de største strategiske utfordringene".

Redan för ett år sedan flyttades ledningspersonalen till Bodö och många av dessa arbetar nu inne i det ihåliga fjället i Reitan. Om mindre än en månad skall allting stå klart och invigningen ske. Med en prislapp på minst en halv miljard norska kronor och motiverad av att "de största strategiska utmaningarna" finns i norr borde Reitan vara av svenskt medialt intresse.

Inga kommentarer: