tisdag 5 oktober 2010

Arktis mer i Nato-fokus

Kanada och Danmark började i våras för första gången samöva sina jägarförband i Arktis. Nu samövar även mer vanliga förband. I Nordnorge har BBC fått en förhandstitt på det högkvarter som enligt BBC perfekt illustrerar "militariseringen av Arktis och dess allvarliga strategiska betydelse för Norge".

Som denna blogg kunde rapportera i mars började Danmark och Kanada då att samöva militärt i Arktis. Då var det främst jägarförband som var i fokus. Nu rapporterar Kanadas försvarsmakt om en samövning med mer vanliga styrkor. Pga. Kanadas tvåspråkighet inleds följande rapport om samövningen med några ord på franska men sen övergår reportaget till engelska:I nordnorska Bodö har BBC fått filma inuti en imponerande berganläggning från kalla kriget som har fått nytt liv:

"As Russia is strengthening its armed presence on the other side of their shared border, there is no better illustration of the militarisation of the Arctic, and of its serious strategic value for Norway."
Norska Försvarets operativa högkvarter i Bodö har alltså redan tagits i bruk men är först klart i nästa månad, då det invigs av norske kungen.

Det är frapperande vilket stort utländskt mediaintresse det råder för energi-, säkerhets- och försvarspolitiken i just Arktis. Ryska, brittiska och kanadensiska medier rapporterar nu allt tätare om dessa tema.

Inga kommentarer: