lördag 23 oktober 2010

Afghanistan slår ut Arktis, i Sverige

Om en testskjutning uppfattas som ett UFO eller en atomubåt havererar - då rapporteras det om säkerhetsläget i Arktis av svenska medier. I övrigt verkar det krävas ett mirakel för att något så nordligt ska hamna i strålkastarljuset. Det finns dock reportrar som gör sitt bästa för att rapportera om det hetare läget i norr.

I stort sett bara när sådana här havererar blir det stor uppmärksamhet om de militära styrkorna i Arktis.

En stor del av förklaringen till ovan är väl att utrymmet för svensk försvars- och säkerhetspolitik i medierna ständigt är "fyllt" av Afghanistan. En annan är väl att många svenskar, mediernas aktörer inkluderade, är omedvetna om att norra Sverige räknas som del av Arktis, om inte generellt så i alla fall definitivt inom säkerhetspolitiken, vilket den nyliga FOI-rapporten Säkerhetspolitisk nattorientering bekräftar.

Men då och då lyckas svenska reportrar få ut information om vad som sker i närområdet. Ett exempel finns i del 7 av SVT:s Korrespondenterna: "Det laglösa havet". I avsnittet berättar Claes J.B. Löfgren med utgångspunkt från bland annat Murmansk om det arktiska säkerhetspolitiska läget:
"Ryssarna har på kort tid satsat 350 miljoner svenska kronor på att bevisa att i princip hela det arktiska havet ända till nordpolen tillhör Ryssland [...] irritationen över Rysslands enorma krav är stor i USA och Kanada. Norge och Ryssland löste visserligen nyligen en fyrtioårig dispyt om var gränsen i Barents hav ska gå. Dagen efter möttes Kanadas och Rysslands utrikesministrar i Moskva. Tonen då var betydligt svalare och rentav hotfull."
Programmet tar även upp den växande kinesiska marinens större roll. Det sänds i repris på SVT2 natten 24/25 oktober kl 00:25 och i samma kanal natten 26/27 oktober kl 00:10 samt går en tid att se på SVT Play, via seriens hemsida.

Inga kommentarer: