Allan Mann från Töreboda var svensk frivillig i Finland och Norge 1940 och därefter kurir, agent och fallskärmsjägare i norsk-brittisk tjänst fram till krigsslutet. Jag hade förmånen att få träffa Mann och har skrivit om honom i två böcker men nu finns det en mer ingående bok om honom: De glömda agenterna.
Härom veckan släpptes De glömda agenterna av DN-veteranen Anders Johansson, som tidigare skrivit Den glömda armén. I den senare boken låg fokus på "polistrupperna", den dryga division norskt infanteri som sattes upp i Sverige. I Johanssons nya bok handlar det till stor del om svenskar, om Allan Mann och hans mindre kända kollegor i hemlig tjänst för Norge.
Kungen, längst till vänster, under vinterutbildning i Kalix med Allan Mann, längst till höger. Man kan anta att kungen minns ett och annat om närstrid tack vare Mann. Denna tidigare opublicerade bild är en av flera fascinerande bilder i De glömda agenterna. FOTO: Sten Bråkenhielm
Jag skrev om Allan Mann i Svenskar i krig samt Elitförband i Norden och hade tankar om att skriva hans biografi. Ett stort antal andra och redan påbörjade bokprojekt fick mig att tveka. Jag insåg även att det skulle bli mycket svårt/omöjligt att få fram så många nya detaljer om Manns krigsuppdrag att det skulle räcka för en rejäl biografi. Av de anledningarna och för att jag litar på Anders Johansson gav jag honom min Mann-mapp och blev hans rådgivare under skrivandet av De glömda agenterna.
Bokens framsidesbild är en stark, nästan surrealistisk, bild av det ockuperade Norge.
Så här i efterhand, när jag har fått se resultatet, tänker jag att Allan Mann nog i sin himmel (han avled 2005) också tycker att det blev bäst som det blev. För att citera Allan: "Har man varit med om kriget blir man ganska ödmjuk. Man glömmer inte att man bara var en av många som genomförde jobbet" (min fetstil).
Det blev alltså ingen bok betitlad ALLAN MANN, men väl en bok om Allan och de förvånansvärt många andra svenskar som på olika sätt var agenter för Norge under andra världskriget. Det hade Allan nog gillat.
(klicka på bilden för att se den större) På bokens baksida finns ett av Allan Manns falska ID-kort från det ockuperade Norge, med örnstämplar och allt. Mann heter i detta fall Ola Blytt-Olsen. Den större bilden föreställer Mann i norsk uniform.
Eftersom jag bidragit till boken bör jag inte recensera den men i Jämtland har boken presenterats rejält och i västernorrländsk press har en regelrätt recension publicerats. Ytterligare recensioner har publicerats ute i landet men har ej lagts ut på nätet. Det är rätt typiskt att inga rikstidningar ännu har recenserat boken.
Boken säljs inom kort genom SMB. Inte med i SMB? Spana då in detta erbjudande.
1 kommentar:
Lars!
Tack för att du medverkade till att boken blev skriven.
Visst är det ändå en bit historia som pappa tog med sig i graven,som den tystlåtna och ödmjuka person han var. Men en del, har tack vare Anders Johansson och dig, samt givetvis en del andra,låtit en större allmänhet få veta vad som hände under andra världskriget.
Hopas innerligt att eftervärlden kan lära sig lite av den idealism som belyses i boken.
Själv håller jag på att läsa och boken berör mig starkt.
Många hälsningar Benedikte
Skicka en kommentar