lördag 31 december 2011

Svenska hjältar finns

Värnpliktige piloten Olle Malmsten. Var sjätte kurskamrat vid "reservflygskola 2" omkom i olika flygincidenter under andra världskriget.

Han anmälde sig till finsk, norsk och brittisk krigstjänst men fick av olika skäl inte tjänstgöra. Dock blev han beskjuten av tyskarna, i svensk tjänst. Detta var han inte ensam om, men på andra sätt var Olle Malmsten en mycket speciell svensk flygare, idrottsman och - framför allt - hedersman.

Jag skriver dessa rader med anledning av att jag härom dagen nåddes av budet om Olles död. Vi hade kontakt senast för två månader sen och desto mer under våren. I maj släpptes Tyskar och allierade i Sverige, som är tillägnad Olle och i vilken hans nära-döden-upplevelse med tyskarna finns beskriven.

Olle Malmstens silvervingar, tecknet för att han var värnpliktig flygförare.

Under andra världskriget dog 782 svenskar i svensk uniform, inte bara av egna minor och handgranater utan även på grund av tyskt flyg och sovjetiska ubåtar. Flygvapnets offer för att värna våra gränser var särskilt tungt, exemplifierat av att 9 av Olles 54 kurskamrater - alltså var sjätte man - avled i sina flygplan under andra världskriget och troligtvis ännu fler under kalla kriget (exakt hur många i militära/civila haverier återstår att klarlägga).

Den sista bilden jag tog av Olle, med hans favoritflygplan, J 8 Gloster Gladiator. Det var i en sådan han nyårsdagen 1941 blev beskjuten.

I en kommande bok berättar jag i detalj om Olles försök att komma ut i aktiv tjänst för Finland, Norge och RAF. Jag har nämligen kopior av dokumenten om hans försök att få komma med och göra en insats mot Stalin och Hitler. Det blev alltså inget för Olles del men spännande läsning är det dock.

Olle flög totalt 74 olika flygplanskonstruktioner och i denna artikel kan du läsa mer om hans svenska tjänstgöring.

Vila i frid Olle och tack för att du flög för oss.

UPPDATERING 2/1: Har ändrat siffror ovan pga. ett felaktigt antagande av mig, se kommentarerna nedan.

fredag 30 december 2011

Största hoten under 2012?


Rysk stats-TV visade igår flera intressanta filmklipp från det laddade Hormuzsundet.


Kinesisk statlig TV igår om det spända läget kring Hormuzsundet.

DN publicerade idag en artikel om framtida hot mot Sverige. Grundkällan har redan kommenterats på ett intressant sätt av bloggare som Lars Wilderäng.


I övrigt se krigsprognosen för 2012.

Vill du koppla av från den bistra nutiden vill jag rekommendera att du spanar in denna historiska resa med terrängbilar på Kola. Se den i storformat eftersom landskapen är rätt fantastiska.

Ryssland glömde varsla om ubåten?

Trots att Ryssland och Norge har ett avtal om att varsla om den typ av olycka som inträffade igår kom det ingen rysk info. Det var norska myndigheter som fick begära information. Detta uppger norska TV2.

Branden skall ha pågått i nio timmar men har nu släckts. Atomubåten har inte helt nedsänkts, som tidigare uppgifter tydde på.

Avståndet från Rosljakovo, där atomubåten ligger, till den norska gränsen är fågelvägen tio mil. Andra avståndsuppgifter har förekommit i medierna men avser bilvägen som är dubbelt så lång.

Från Rosljakovo till Murmansks stadscentrum är det drygt en mil.

Brinnande atomubåten har sänkts

Norska TV2 bekräftar att den brinnande ryska atomubåten Jekaterinburg nu har sänkts. Tidigare idag var ubåten en mindre nyhet i svenska radionyheter (SR). Ingen nyhetsredaktion som kollat avståndet till Norge, 10 mil, och betänkt konsekvenser för närmaste hav, dvs Barents hav?

onsdag 28 december 2011

Årets US Navy SEAL

SEAL-amiralen McRaven anses av TIME vara årets näst mest viktiga person. FOTO: U.S. Special Operations Command, Mike Bottoms

Man kan tycka att Newsweek är bättre, men så här års dominerar ändå TIME på grund av att man i årets sista nummer utser Person of the Year. Att demonstranten, alltså ingen konkret person, blev året val har tagits upp av flera svenska medier. Ingen verkar, så vitt jag kan se, ha rapporterat om tvåan.

Andraplatsen gick till amiral William McRaven, som var den US Navy SEAL som var chef för den slutgiltiga operationen mot Usama bin Ladin. Artikeln ifråga är inte främst läsvärd för vad den säger om räden mot bin Ladin utan på grund av att den ytterligare klargör hur mycket specialförbandens roll - särskilt USA:s - har ökat inom krigföringen under de senaste åren.

Denna bloggs läsare har också tydligt visat intresse för SEAL-räden genom att den läsar-genererade listan över de fem totalt sett mest lästa inläggen (kolla till höger om denna text) har inlägget om räden i toppen. Notera att inte alla inlägg har en illustration i listan - av något teknikskt skäl - men i själva inläggen (klicka så kommer du fram till dem) finns det dock filmer/bilder.

F.ö. rapporterade svenska medier inte heller om den stora säkerhetspolitiska händelsen under julen, ur nordisk synvinkel. Vad syftar jag på? Att ryska och därefter hundratals utländska medier på kvällen den 23 december rapporterade att Ryssland lyckats tidigarelägga den dubbla Bulava-avfyrning från Nordkalotten som var på tapeten för några veckor sedan. Stridsdelarna lyckades alltså träffa målen långt borta i Sibirien och därmed ser framtiden strålande ut för både Bulava och de nya ubåtarna med det nya vapensystemet, som är Rysslands dyraste.

onsdag 21 december 2011

Sovjetunionens upplösning 20 år


Den 25 december 1991, klockan 19:32. Sovjetunionen upphör att existera. Den som laddat upp denna video har skrivit den 26 december, vilket är fel.

Jag läser en bok som handlar om en dag i Sovjetunionens liv, den sista. Därav titeln Moscow, December 25 1991: the Last Day of the Soviet Union. Författare är Conor O’Clery som inte för inte blivit utnämnd till Irlands främste journalist, två gånger.

Ni minnesgoda läsare kanske minns att jag tillbringade våren det året, 1991, i Sovjetunionen, som student vid ett språkinstitut. Boken är nog i sig en kraftig läsupplevelse men var man i Moskva vid denna tid så blir den extremt läsvärd kan jag lova.

De sista lästipsen jag vill komma med före julhelgen handlar bägge om hur det förgångna ständigt gör sig påmint, på olika sätt. Andra världskrigets minor är nämligen extra aktuella i Tyskland och i Argentina och Storbritannien spökar Falklandskriget, som nästa år fyller 30. Jag kommer att återkomma till Falklandskriget i min artikelserie MILITÄRT! under 2012.

Därmed är det sluttipsat fram till någon av mellandagarna och jag önskar dig en riktigt God Jul med många lässtunder, även av icke-krigisk natur ;-)

tisdag 20 december 2011

Jag gick på diktatorns skola


För bara lite mer än ett år sedan framträdde Kim Jong Un offentligt för första gången, vid denna militärparad. Nu tar han över Nordkorea.

Jag berättar exklusivt för er som läser MILITÄRT! om när jag gick på Kim Jong Uns skola i Schweiz och kommer med en prognos om Korea 2012 baserad bland annat på vad jag vet om den numera fyrstjärnige generalens skolgång.


Om du inte redan läser min artikelserie MILITÄRT! så måste du anmäla dig på seriens hemsida senast imorgon bitti för att inte missa den extrainsatta artikeln om Nordkorea som jag skrev idag.

För övrigt bör man absolut känna till varför den 15 april 2012 blir ett så viktigt datum i Nordkoreas historia.

måndag 19 december 2011

Verklighetens "Saving Private Ryan"

Ralph Goranson ledde sina rangers från Normandie till Tjeckoslovakien. Bilden kommer från boken "Svenskar i krig".

Verklighetens Captain Miller i "Saving Private Ryan", spelad av Tom Hanks, är svenskamerikanen Ralph Goranson. Nu kan du höra honom själv berätta om sina upplevelser i Normandie 1944.

Tom Hanks spelar i den berömda filmen chef för C-kompaniet inom 2. rangerbataljonen på D-dagen. En hel del av vad Tom Hanks gör i filmens början stämmer överens med verkligheten. Men det namn Hanks har fått i filmen är helt påhittat. I själva verket hette kompanichefen Ralph Goranson, ursprungligen Göransson. Jag var i kontakt med honom och två av hans barn i samband med att jag skrev Svenskar i krig tillsammans med Lennart Westberg.

Goranson lever ännu men har sedan några år svår minnesförlust, vilket dock hans son tycker har sina goda sidor eftersom hans pappa var med om många hemska upplevelser som länge plågade honom.

Vill man veta mer om Goranson och höra hans röst finns det en mycket prisvärd bok på engelska om D-dagen som inkluderar två CD-skivor med intervjuer, Voices of Valor av Douglas Brinkley & Ronald J. Drez. Boken inklusive skivorna erbjuds just nu till bonuspriset 175,- + 25 bonuspoäng (eller 210,-) inom SMB

Anledningen till att Goranson inte är mer känd är nog att han aldrig har eftersträvat att bli känd. Han kunde till exempel i samband med premiären av "Saving Private Ryan" ha gjort ett medialt utspel men han ville inte få mer uppmärksamhet.

En annan bok i senaste Pennan & Svärdet är Hur man vinner på slagfältet, som erbjuds till premiebokspriset 98,-. Jag har nyligen börjat läsa den och kan säga att det nog är en av årets mest prisvärda böcker. Detta är en välgjord och grafiskt tilltalande lärobok i taktik som bör vara givande för många inom Försvarsmakten eller som på fritiden sysslar med krigsspel.

Boken lyfter fram de mest framgångsrika exemplen på taktik som använts på slagfälten under historiens gång.

Inte lika billig men dock klart prisvärd är den militärhistoriska atlas över andra världskriget som också erbjuds i senaste Pennan & Svärdet:

Boken innehåller 170 kartor i färg, är snyggt utformad och som sig bör i storformat.

Jag var i London för några år sedan och köpte en liknande bok. Jag gav bort den till en vän och insåg sedan att jag hade fortsatt behov av den. Nu är allt i ordning igen.

söndag 18 december 2011

Spetsnaz, bästa utländska lag


Klippet handlar efter 0:38 om det ryska spetsnazlaget.

Spetsnaz ur ryska FSB (Federala säkerhetstjänsten) blev bästa utländska lag under SWAT Roundup 2011, ett sorts VM för SWAT-förband (Special Weapons And Tactics).

Sex amerikanska SWAT-teams kom före ryssarna. Totalt var det 59 lag som var med ända till slutet, huvudsakkligen från USA. En av polisdeltagarna från Stockholm syns här, som kom på plats 44 i år.

Individuellt totalsegrade en av spetsnazoperatörerna, Michail Nagajev, med flera minuter. Nagajev blev därmed årets "super SWAT cop". Tre av hans kollegor gick det även bra för och en av svenskarna, Tobias Holmberg, kom på sjunde plats.

fredag 16 december 2011

Benet bortskjutet men vill tillbaka


En liten inblick i vardagen för Emil Selbergs förband i Afghanistan.

Skyttegruppchefen Emil Selbergs tjänstgöring i Afghanistan slutade med att han i en eldstrid förlorade ett ben. Nu vill han återvända.


Vad ska man säga? Jag tar av mig hatten för dig, Emil, och alla dina kamrater som idag får medalj på P 4 i Skövde.

F.ö. tillbringade jag sommaren 1989 på P 4. En fin tid.

torsdag 15 december 2011

Sveriges främste ingenjör


En färsk sammanfattning av Christopher Polhems arv till eftervärlden.

Christopher Polhem var inte militär men betyder mycket för Sveriges ingenjörer, både civila och militära. Han kallas ibland till och med Sveriges da Vinci. Nu på söndag firas han 350-årsdag.

Jag gratulerar min vän, författarkollegan, Rommel- och Libyenexperten med mera Karl-Gunnar Norén till uppmärksamheten i senaste numret av Ny Teknik för Christopher Polhems testamente, en bok som Karl-Gunnar inte skrivit men väl är förläggare av (Nielsen & Norén förlag). Boken släpps imorgon.

onsdag 14 december 2011

U2 från östfronten till Pentagon


När man 1982 ville filma U2 i östfrontsmiljö fick man bege sig till Sälen. Videon hade premiär nyårsaftonen 82. The Edge bär svensk armépäls m/Ä.

Som fan av U2 sedan tidigt 80-tal har jag läst en hel del om bandet och särskilt om dess sångare Bono. Att flera av bandets låtar handlar om krig och konflikter känner alla U2-fans till, men att Bono föreläst i Pentagon känner nog väldigt få till.


Jag hade i alla fall ingen aning om det förrän jag nyss läste senaste numret av TIME (12/12). I det finns den mest överraskande intervju med Bono som jag någonsin läst. Bono: "I really wasn't expecting to be sitting in the Pentagon at a table with Defense Secretary [Robert] Gates and a host of brass hats with a lot of shiny bits stuck on their uniforms."

Vad handlar förresten U2-låten "New Year's Day" mer exakt om, med tanke på de inklippta T-34:orna med mera i originaĺvideon ovan? Egentligen började den som någon sorts kärlekssång men efter hand blev det en skildring av händelserna i Polen 1981-82 och på grund av detta tillät bandet att följande video om Polens moderna historia (från 80-talet till nutid) fick använda låten fritt.

tisdag 13 december 2011

Bergdahl flydde från talibanerna


Nya uppgifter om Bowe Bergdahl, talibanernas enda amerikanska krigsfånge.

Bowe Bergdahl, den ende amerikanske soldat som på senare tid varit fånge hos talibanerna - sedan 2009 - lyckades enligt nya uppgifter fly från sina fångvakter, men infångades åter efter tre dagar på rymmen.

Bergdahl, som uppenbarligen är svenskamerikan (modern hette Larsson som ogift), har tidigare kritiserats av en del amerikanska TV-kommentatorer. Omständigheterna kring hur han hamnade i fångenskap är ännu delvis oklara.

måndag 12 december 2011

Heta känslor om Arktis


Rejält uppretad veteran av de allierades arktiska konvojer till Murmansk och Archangelsk.

Det råder nu extra het debatt om Arktis i Storbritannien och Ryssland. Det är både arga veteraner från de arktiska konvojerna (se ovan) och en lista av ryska klagomål mot "västs militarisering av Arktis".

Rysslands röst (se länken ovan) påstår bland annat att Kanadas arktiska militärstyrka har "ökat tiofalt" och tar särskilt upp byggnationen av en ny kanadensisk marinbas i Nanisivik.

söndag 11 december 2011

Nytt spetsnaz-vapen


Detta reportage från rysk militär-TV i fredags visar prickskyttar ur VDV ("bara" VDV-spanare, ej VDV-spetsnaz) i de nya vinteruniformerna.

I fredags blev det i ryska och österrikiska medier känt att Steyr-Mannlicher förser gräddan av Rysslands blå baskrar med prickskyttegevär. Bilder av de österrikiska vapnen i rysk tjänst saknas ännu men klippet ovan visar i alla fall VDV:s nya vinterlook.

Det är de ryska luftlandsättningstruppernas (VDV) eget spetsnaz (specialförband) som får de första trettio gevären från Österrikes Steyr-Mannlicher. Ryska gevär i all ära men uppenbarligen vill VDV kunna verka på längre avstånd.

För den som vill bekanta sig med VDV på film så förekommer numera en av de bästa ryska spelfilmerna om VDV i Afghanistan som extraprisfilm i svenska butiker, tror till och med jag sett den på vårt lokala Konsum. Filmen har i Sverige fått en märklig titel, "Nionde legionen/The Ninth Legion". Det beror rimligen på att vi redan haft en inhemsk militärfars med samma titel som originalet har dvs. "Nionde kompaniet" av Colin Nutley. Men varför legionen?

I alla västländer utom Sverige heter filmen "The Ninth Company". Trots att den inte är ny har den även kvar en mycket sevärd officiell hemsida.

Krångligt värre har det nu blivit med titeln "Den nionde legionen" eftersom den nya romerska filmen "The Eagle" råkar handla om den, dvs. den mytomspunna romerska nionde legionen. En klart sevärd film, såg den på DVD igår och här är trailern:



F.ö. blev nyligen den första TV-dokumentären som jag jobbade på släppt på nätet. Här kan du se den, helt lagligt.

fredag 9 december 2011

Årets bakhåll


Ett "elektroniskt bakhåll" av Iran skall ha möjliggjort att man erövrade den amerikanska smygdrönaren. Ì klippet ses drönaren på nära håll och Pentagon kommenterar kapet.

Som Krigsvetenskapsakademiens forum tagit upp konvergerar just nu nyheter från Barents hav, Medelhavet, Iran och Kaukasien.

Den ryske utrikesministerns ord om en en repris av Georgien-konflikten 2008 tål att läsas noga och här finns lite mer om dem på engelska från ryska statsmedia.

Slutligen några färska uppgifter om drönarens sista uppdrag.

torsdag 8 december 2011

Amfibisk bildgåta från Karlskrona

Den unge teknikentusiasten är vår son Jalle, men vad heter fordonet?

Jag skulle tro att endast de med bakgrund inom amfibiekåren (kustartilleriet) vet vad detta fordon heter. Jag visste det absolut inte förrän jag med familjen var i Karlskrona i somras.

Nå, vet du vad den heter? Man kan fuska genom att gå in på den utmärkta hemsidan som handlar om muséet där jag tog denna bild i somras: Museet för Rörligt Kustartilleri på Aspö i Karlskrona skärgård. Jag vill varmt rekommendera muséet även till dem med begränsat intresse för artilleri, för där finns även en del robotar med mera.

onsdag 7 december 2011

USA:s krigsinträde 70 år


Några som var med för 70 år sedan.

Det är idag exakt 70 år sedan Japans angrepp på Pearl Harbor och imorgon 70 år sedan USA gick med i andra världskriget, först enbart mot Japan.


Efter Tysklands krigsförklaring mot USA den 11 december förklarade USA även krig mot Tyskland, samma datum.

För den som vill fördjupa sig i attacken på Pearl Harbor finns denna sajt som är fokuserad på den. Jag intervjuade nyligen författaren av Swede, som handlar om en svenskamerikan som var med.

tisdag 6 december 2011

Pulp Fiction i Teheran

Situationen i och kring Iran är extremt allvarlig men jag kan inte låta bli att skratta högt åt de militära och konstnärliga tjuvade fynd som dykt upp som ett resultat av stormningen av den brittiska ambassaden i Teheran.

måndag 5 december 2011

Zjirinovskij framåt i Murmansk

Bilden av Zjirinovskij som jag tog kort före hans rekordval 1993. Finland syns i kartan som del av Ryssland i partiemblemet bakom Zjirinovskij.

Nationalistledaren Zjirinovskijs parti Liberaldemokraterna (LDPR) har fått fler röster än på åratal, i Murmanskområdet nära 20 procent. Detta innebär nästan lika många röster som partiets rekordresultat 1993.

Nationalistledaren och översten i reserven med mera Vladimir Zjirinovskij - som otaliga gånger hotat flera stater - har enligt de senaste officella uppgifterna från Murmansk, översatta av den norska sajten BarentsObserver, gjort sitt bästa val på länge i det enda ryska län som gränsar både till EU-landet Finland och Nato-landet Norge. Det senaste resultatet, efter att 96 procent av Murmanskrösterna räknats, är på 19,53 procent och att jämföra med det från parlamentsvalet 2007, då partiet erhöll 12,59 procent.

Nationellt gick LDPR också framåt, men inte lika kraftigt, från 8,1 procent 2007 till kring 12 procent. Zjirinovskij hävdar liksom många andra ryssar att stort valfusk förekommit och att hans resultat i själva verket var ännu bättre, men sannolikt lär slutresultatet kvarstå.

Kommunistpartiet KPRF gjorde uppenbarligen ett bra val nationellt med en uppgång från 11,57 till 19 procent. Partiets ökning i Murmansks oblast är från 17,47 % (2007) till kring 22.

Zjirinovskij har under 2011 närmat sig andra ryska nationaliströrelser. Icke desto mindre kommer idag uppgifter från en av Rysslands största TV-kanaler om att KPRF som ett resultat av gårdagens val söker närmare samarbete med LDPR. Som tidigare nämnts har Zjirinovskij i år satsat på Rysslands "forna storhet" och armé. Vilken tur att LDPR 2009 plockade bort Finland från sitt partiemblem.

söndag 4 december 2011

"Vända USA:s reträtt från Arktis"

En färsk presentation av US Armys Alaska-förband med musik ur filmen... vad hette den nu igen? Förresten, hinner du uppfatta Bv 206:an?

USA har många tankesmedjor varav en del är inflytelserika. En av dessa heter The Heritage Foundation. I ett färskt inlägg på stiftelsens blogg skriver två tunga analytiker under rubriken "Vända USA:s reträtt från Arktis".

I Europa har USA sedan 2006 inga egna baser, efter att man det året lämnade Keflavikbasen på Island. Men i Alaska finns flera amerikanska armé- och flygbaser, lägg därtill flygbasen på Grönland.

fredag 2 december 2011

Häftiga finska nyheter


Nu kommer nya uppgifter om Finland under kalla kriget och framtidens finska försvar. Denna video om finska armén av idag är svårslagen.

Igår kväll blev en lång rad avslöjanden om Finland under kalla kriget utlagda på nätet av den ansedda brittiska tidskriften Economist. Skulle tro att detta kommer väcka en del uppmärksamhet åtminstone i Finland.

Finlands nutida försvarsmakt kommer att genomgå en rätt kraftig makeover de närmaste åren, fler detaljer om denna blev nyligen kända och presenteras här på engelska. Det verkar som om man vill få mer rörliga markförband och betalar detta med antalsreduceringar. Man vill också befrämja "personal initiative" och "cunning" (dvs slughet). Har ingen bra svenskspråkig källa angående detta, men det kanske någon av bloggläsarna har?

onsdag 30 november 2011

Ryskt drag på Kuba


Dagens ryska budskap till Obama via Rysslands engelskspråkiga TV-kanal.

Kreml påminde idag genom ett drag på Kuba om sitt starka missnöje över USA:s uppträdande i Europa. Inget direkt dramatiskt men i kombination med andra saker...

...som den snabba radarinvigningen i Kaliningrad och signalen om Rysslands Afghanistan-policy och mordanklagelserna som Oplatsen just tog upp...

Fallskärmstrupper i valfilm


Alla sju deltagande partiers valfilmer i rad. Vid 0:50 kommer rädda västpolitiker (vad säger Obama?), vid 1:15 kommer luftlandsättningstrupper och orden "försvara sitt land".

Den ryska valvideon med sex i röstbåset har fått stor uppmärksamhet även i Sverige, men hur är de andra partiernas valfilmer?

Söndag 4 december är det parlamentsval i Ryssland. Det ledande partiets rätt sexiga valvideo riktad mot unga väljare har fått mycket uppmärksamhet utomlands inklusive i Sverige. Men de andra partiernas filmer är också intressanta, kanske särskilt Vladimir Zjirinovskijs, i vilken han själv uppträder i FN i Sovjetledaren Nikita Chrustjovs kläder. Han bankar även med en sko liksom Chrustjov uppges ha gjort i FN 1960. Hans slutkläm är att hans parti vill "återge Ryssland dess forna storhet!"

Fornstora dar figurerar i viss mån även i kommunistpartiets (KPRF) och partiet Rysslands patrioters filmer. I den senare använder man luftlandsättningstrupper (VDV) för att illustrera partiets försvarsvänlighet.

Enligt flera undersökningar är Zjirinovskijs parti LDPR på väg uppåt i väljarsympatierna. Det verkar bli 2 till 3 procent mer än i senaste parlamentsvalet (8,1 procent 2007, i presidentvalet 2008 fick Zjirinovskij 9,4 procent). Låt oss därför spana in en till av partiets nya filmer, som handlar specifikt om ryska armén:



Filmen fokuserar på att den ryska regeringen lägger ner en massa förband och har avskedat tiotusentals äldre officerare. Att man samtidigt skapar 39 nya brigader så att det 2020 ska finnas 109 brigader är inte med. Budskapet är att Ryssland enbart nedrustar och, som Zjirinovskij avslutar filmen med, "Ingen armé - inget Ryssland!"

måndag 28 november 2011

Andy McNab och Sverige


Så här kan det gå om man kombinerar brittisk och svensk dataspelsexpertis med SAS-veteranen Andy McNab.

Hm, det hade varit intressant att träffa Andy McNab när han var i Stockholm. Tyvärr har jag inte tid att själv spela Battlefield eller nåt annat heller - för då skulle det int bli nåt bloggande.

Dataspelande tar andra familjemedlemmar hand om ;-)

Stridsklubban får vila


Det var ungefär det här man ville göra idag, fast med två Bulava från samma ubåt. Bulava betyder stridsklubba.

ITAR-TASS och andra ryska medier gick för en stund sedan ut med nyheten att dagens planerade dubbeluppskjutning av Bulava-robotar från Nordkalotten har ställts in. Istället skall den genomföras i maj-juni nästa år.

söndag 27 november 2011

Dubbel robotmorgon på Nordkalotten


Imorgon blir det för första gången en dubbel uppskjutning av Bulava-robotar över Nordkalotten. Klippet handlar om den globalt uppmärksammade uppskjutningen 2009.

Måndag 28 november är det möjligt att man i Norrbotten kommer att få se ett unikt militärt skådespel på himlen, då den ryska flottan avser att för första gången avfyra en dubbel salva med den ännu inte helt utprovade Bulava-roboten, från Vita havet söder om Kolahalvön.

Från Kiruna sett såg Bulava-uppskjutningen 2009 ut så här.

Det är norska BarentsObserver som tipsar Nordnorges invånare att tidigt imorgon ta sig en titt på himlen, eftersom liknande ryska vapenprov vid flera tidigare tillfällen har kunnat ses över Nordnorge, senast för en månad sedan.

Lyckas morgondagens dubbelprov kan det bli extra historiskt eftersom Bulava då lär ansas vara färdigtestad.

För övrigt har nu även Storbritannien beslutat sig för att sluta lämna icke-nukleär militär information till Ryssland, enligt den brittiska tidningen Independent.

fredag 25 november 2011

Lite mer fokus på norr


Vikten av F 21 betonades vid gårdagens konferens. Denna presentation av förbandet är inte dålig men det är tre år sen den gjordes vilket bl a framgår av att den pratar om värnpliktiga.

Vikten av svenskt försvar i norr påpekades igår av politiker vid den säkerhetspolitiska konferensen vid Luleå tekniska universitet. "Klimatförändringarna är mer omfattande än vad vi tänkt oss", sade försvarsanalytikern Malin Mobjörk.

Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson (C) var nyligen med om att återuppväcka Allmänna Försvarsföreningen i Norrbotten, och blev dess ordförande. Igår gjorde landshövdingen ytterligare markeringar om försvarets vikt i norr. Detta gjorde han under Folk och försvars seminarium "Klimatförändringar och naturresurser – orsaker till konflikt?" vid Luleå tekniska universitet (LTU).

Närvarade gjorde även Malin Mobjörk från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som underströk att världen har underskattat klimatförändringarna. Annicka Engblom (M), ledamot i riksdagens försvarsutskott, fick frågan från Radio Norrbotten (klicka på sändningen som startade 15:30 och spola fram 8:30 minuter) "Kan det bli aktuellt att utöka försvaret här uppe i Norrbotten?" men ville inte utfärda några löften.

Kristoffer Bergh vid Stockholms fredsforskningsinstitut (SIPRI) menade att det dock "inte blivit någon vilda västern" kring nordpolen, som många befarade 2007, året då säkerhetspolitiken i Arktis fick ökad uppmärksamhet.

Bloggaren Väpnaren har skrivit mer ingående om konferensen.

"Amerikanska baser i Polen första målet"


Budskapet från Kreml, via rysk statlig TV på engelska.

"Polen blir egentligen konfliktens största offer - amerikanska baser i Polen är det första målet ifall ett krig bryter ut. Iskanders räckvidd är 500 km, vilket omfattar hela polska territoriet."

Det var statliga Rysslands röst som på svenska igår gick ut med orden ovan, som ytterligare konkretiserar president Medvedevs redan ovanligt tydliga budskap. De viktigaste svenska tidningarna har ännu bara infört TT-notiser om Medvedevs TV-framträdande, men rimligen bör artiklar och ledarkommentarer följa.

Utspelet kommenteras så här i Polens och Kinas viktigaste engelskspråkiga medier.

I engelskspråkiga Moscow Times påpekas att USA i tisdags beslöt att sluta delge Ryssland uppgifter om icke-nukleära styrkor i Europa. Någon som läst om detta beslut i svenska medier?

F.ö. kan de senaste budskapen till USA/Polen jämföras med detta mycket klickade (1 miljon enbart på Youtube) men anonymt avsända budskap - man spekulerar på nätet i Ryssland att den proffsiga videon producerats antingen av en rysk vapenexportsammanslutning eller ett större politiskt parti.

onsdag 23 november 2011

Fler arktiska förband förordas


Anskaffningen av smygflygplanet F-35 anges som det viktigaste militära steget för Kanada i Arktis. Denna film är häftig men tar inte upp kritiken mot planet.

I ryska medier finns uppgifter om att antalet arktiska brigader blir tre och härom dagen förordade en rysk säkerhetspolitisk expert att det bör bli fler. I Kanada övervägs tätare militärt samarbete med USA i Arktis. I Luleå startar imorgon en säkerhetspolitisk konferens om Arktis.

DN uppmärksammade stort det ryska beslutet i somras att skapa två arktiska brigader. Men svenska nyhetsmedier har hittills missat att ryska medier sen dess kommit med uppgifter om att det blir tre arktiska brigader, liksom att en rysk säkerhetspolitisk expert under rubriken "Kallt krig täcker Arktis" förordar fler förband i Arktis och särskilt helikopterburna, samt mer luftvärn till Arktis.

Inte heller har svenska medier ännu uppmärksammat att Kanada överväger tätare militärt samarbete med USA för att åstadkomma ökad kanadensisk militär närvaro i Arktis. I förrgår kungjorde Kanadas försvarsminister det som är klart om hur hans regering tänker satsa militärt i Arktis. Man kan notera att det kritiserade smygflygplanet F-35 nämns först, dvs samma amerikanska flygplan som bl a Norge, Danmark och Storbritannien satsar på.

Kanske får utvecklingen en smula mer uppmärksamhet i Sverige genom morgondagens öppna Folk och försvar-konferens på Luleå tekniska universitet (LTU): Klimatförändringar och naturresurser – orsaker till konflikt?.

För övrigt har även Vladimir Zjirinovskij (han är förutom vice talman och partiledare för liberaldemokraterna även överste) lagt sig i uniformeringen av de arktiska brigaderna och hävdat att den inte duger för extrema temperaturer. Den ryska försvarsmakten har försvarat det kommande vinteruniformssystemet med att man nyligen jämfört det med Finlands och funnit det ryska vara bättre.

måndag 21 november 2011

Ramona revisited

Minns du Peter Englunds TV-film "Ramona" eller har du det minsta intresse för när kalla kriget I var som hetast för Sverige? Läs då detta färska blogginlägg från en av Sveriges mesta flygbloggare.

söndag 20 november 2011

En prisvärd julklapp

Boken tar inte bara upp de vanliga länderna och vapnen utan har även med Australiens insats. Övre vapnet är en Austen och de japanska skorna är för djungelträsk.

Övergripande böcker om andra världskriget är normalt inget jag gillar. De kommer sällan med nytolkningar och har i regel samma uttjatade bilder. Men det finns undantag.

I senaste Pennan & Svärdet finns en bok som många lär missa eftersom omslaget inte säger så mycket om innehållet. Jag syftar på Stora boken om andra världskriget av Richard Holmes. Detta är dock ingen vanlig bok, vare sig till formatet eller innehållet. Här ett till exempel på ett uppslag:

Japp, det är en Schwimmwagen dvs. Wehrmachts amfibiejeep.

Detta är en bok som på ett skickligt sätt kombinerar text, mindre kända foton i storformat, färgkartor, affischer samt text om både kända och mindre kända aspekter. Jag gillar särskilt att Holmes ser lite mer globalt än brukligt och även har med det kinesiska perspektivet. Ofta glöms denna gigants roll bort i europeiska författares böcker. Icke desto mindre tar Holmes även upp den enskilde soldatens pinaler, och inte bara vapen:

Sjukvårdsmateriel från olika länder.

Detta är en mycket bra julklapp, om inte annat till dig själv.

lördag 19 november 2011

Irakkrigets efterspel i Luleå

I en artikel som ännu inte är online berättar gårdagens NSD om att Irakkriget har fått ett efterspel vid Luleå tekniska universitet (LTU). Iraks miljöminister och Sverigeambassadör var i veckan i Luleå och diskuterade ammunition med LTU:s forskare.

Det handlar om den tyngsta och därmed effektivaste konventionella ammunition som finns, den som innehåller utarmat uran. NSD:s Elisabeth Hedman skriver under rubriken "Hjälpen kommer från Luleå när Irak saneras" att "På 15 år har antalet cancerfall i Irak ökat tio gånger och läkarna ser ovanligt många fall av missbildade barn. Orsaken är enligt expertisen den radioaktivitet som ammunition med utarmat uran spritt över landet".

Anledningen till att LTU nu engagerar sig i denna problematik är universitetets speciella kompetens i omhändertagande av farligt avfall.

fredag 18 november 2011

Allvaret tränger sig fram

De senaste allvarssignalerna har Oplatsen och Krigsvetenskapsakademins blogg tagit upp. I vanliga svenska medier framkommer denna utveckling ännu sällan men NyTeknik publicerade härom dagen denna sammanfattning om den tyngsta upprustningen, den av kärnvapen och ubåtar.

Jag vill särskilt rekommendera att klicka på grafiken i artikeln, den nedre grafiska sammanställningen av världsläget.

Bra gjort, NyTeknik. Vad sysslar svensk public service med?

Band of Brothers i Långtbortistan


En svensk kortfilm från Afghanistan superinspirerad av Band of Brothers.

Svenska specialförbands skarpa insatser har ännu inte belysts av många böcker, men nu har du chansen att få tag på en som dessutom innehåller en DVD med 78 minuter om den svenska utlandsstyrkans 50 år, med många starka bilder.

Jag ska direkt säga att det inte är många sidor i boken som handlar om SSG och FJS IK, numera sammanfogade i Särskilda Operationsgruppen, SOG. Men kapitlet ifråga: "Flygplatsen i Kindu och elitsoldater i Bunia" är bara ett av många extremt intressanta och högklassigt illustrerade kapitel i praktverket Utlandsstyrkan i fredens tjänst.

Boken går alltså igenom alla svenska utlandsinsatser från föregångare som Saarbataljonen och Folke Bernadotte fram till ISAF i Afghanistan. Förutom många toppbilder, kartor och DVD ingår även en förteckning över de avlidna i utlandsstyrkans tjänst t o m 2005. Boken listar även de högst dekorerade för utlandsinsatser inklusive motiveringarna för deras medaljer.

Jag anser att boken är en av de mest läsvärda och grafiskt tilltalande som gjorts om moderna svenska soldater. 1950-talet kunde ha belysts bättre men man kan sannolikt dra fler lärdomar av senare års insatser.

Den medföljande DVD-filmen är bara den mycket värdefull. Boken inklusive filmen erbjuds nu till bonuspris inom SMB.

Nu en rejäl motvikt! En bok med tydlig fokus på försvaret av svenskt territorium. I nya Pennan & Svärdet finns ett erbjudande av intresse för alla som vill försöka förstå vad som egentligen hände med det svenska territorialförsvaret. Denna helt färska debattbok heter Försvarets förfall och är skriven av Carl Björeman, tidigare generallöjtnant och sedermera flitig försvarsdebattör.

"Om man får tro statsmakterna försvaras nu vår säkerhet bäst genom internationella insatser i andra världsdelar. Sveriges säkerhet på hemmaplan har i sin tur tagits över av en multinationell koncern, kallad "Gemensam säkerhet", som välvilliga uttyder som EU och Nato i förening. Denna diffusa skärm skall skydda Sverige, inte det svaga svenska försvaret."

Så skriver Kent Zetterberg i förordet till Försvarets förfall, som är så ny att jag bara hunnit bläddra i den. Men jag kan säga att den verkar klart lovande.

Undertiteln är "Konsten att lägga ned försvaret utan att någon bryr sig".

torsdag 17 november 2011

Fler marines pga Kina


Klas Eklund pekar på EU:s svagheter och Kinas ökande makt och inflytande.

Den amerikanska marinkåren blir snart en vanligare syn i Australien på grund av den militära upprustningen i Stilla havet.

Med nästan kuslig tajming erbjuder SMB nu KINA, Den nygamla supermakten, av den kunnige Klas Eklund (se hans presentation ovan). För övrigt skrev jag just en artikel om militärhistoriska resmål i Kina i min artikelserie MILITÄRT!

Jag har inte hunnit läsa Eklunds bok än, jag har inte fått den ännu, men med tanke på vem Eklund är och hans förmåga att uttrycka sig torde boken vara synnerligen läsvärd.

onsdag 16 november 2011

Karlskronagåtans lösning, nästan

Originallappen som förvaras med den sovjetiska bombdelen.

En spetsnazpryl är det inte, ej heller del av torped, men grattis till dem av er som gissade på del av sovjetisk flygbomb. Dock kvarstår en del av mysteriet.


Citat ur Marinmuseums årsbok 2002:

"Natten mellan den 28 och 29 april ["juni" på lappen är alltså ett minnesfel] 1943 väcktes Karlskronaborna av ett starkt motorbuller från ett flygplan följt av 8-10 kraftiga detonationer. [...] Nästa morgon visade sig att främmande flygplan flugit in över Verkö och där fällt ett antal sprängbomber. [...] gropar på 5-10 meters diameter och 1-2 meter djup (stenig och hård mark). På splitterdelar fanns inskriptioner med ryska bokstäver, varför det förmodades, att det varit ryska [dvs. sovjetiska] plan som låg bakom. Ryska [sovjetiska] myndigheter förnekade emellertid detta. Den militära undersökningen, varför luftvärnet inte öppnat någon eld, kunde konstatera att flygplanet varit utanför luftvärnets räckvidd".

Det där med "utanför luftvärnets räckvidd" är besynnerligt. Verkö är inte särskilt avsides. Ön ligger mitt i Karlskrona fästning, bara ett par kilometer från örlogshamnen. Rimligen fanns i området ett större antal luftvärnspjäser, kunde verkligen ingen ens försöka nå flygplanet/planen?

Hade bomberna träffat själva örlogsbasen kunde man ha åstadkommit rätt rejäl skada. Istället hamnade bomberna i ett skogsparti och nedslagsplatsen kom att kallas för ”brända tomten”. Platsen låg nära bebyggelse och skrämde en del nära boende rejält.

Andra återstående frågor är varför bomberna fälldes över Sverige, var det ett rent misstag (pga felnavigering) och att det blev i örlogsbasens närhet var bara en slump?

Som jag tagit upp i Tyskar och allierade i Sverige så fällde Sovjetunionen bomber över Pajala, Kallax, Stockholm, Strängnäs och Södertälje. En löpsedel från 1944 med "Bomber över Stockholm" finns med i boken. Att även sovjetiska bomber fälldes över Blekinge visste jag inte då jag skrev boken. Kanske är Marinmuseums årsbok 2002 den enda bok som tar upp händelsen? Jag tror det. Berätta gärna om du känner till fler!

Men, som den nuvarande ägaren av bombrotorn påpekade för mig: att bomben är av sovjetiskt fabrikat behöver inte innebära att flygplanen som fällde bomberna även var det. Så vitt känt identifierades planen nämligen inte och det är känt att tyskarna erövrade stora mängder sovjetiska vapen, som de även använde. Med andra ord bör man inte utesluta att bomben kan ha fällts av Luftwaffe.

För övrigt, vad gäller de ovan nämnda tillfällen, då Sovjetunionen bevisligen var ansvarig part, återstår det än idag oklarheter kring bomberna 1944. Det var ett mirakel att den enda allvarliga konsekvensen blev att några värnpliktiga fick splitterskador.

UPPDATERING 9/12:
På det historiska forumet Skalman finns denna högintressanta diskussion om mer eller mindre okända bombningar av Sverige.

tisdag 15 november 2011

Bildgåtan från Karlskrona, del 2

Ja, den är av metall.

Det var inte många som ville eller vågade gissa på den sovjetiska bildgåtan från Karlskrona, så här kommer en bild till av samma föremål.

Gissa på.

Här kommer en länk till den tredje och avslutande delen av bildgåtan.

måndag 14 november 2011

Vassare jägare och hemvärn

I senaste Tidningen Hemvärnet kungörs flera uppsnäppningar som träder i kraft nästa år. Ett tankeväckande reportage från Arvidsjaur ingår även.

I det stora perspektivet minskade antalet svenska brigader från 13 till noll mellan 1996 och 2009. Tack o lov lät man Gripen och ubåtarna finnas kvar. Nu börjar det dock hända positiva saker på marken.


Det är, med det stora perspektivet, inga enorma saker, men åt rätt håll. Alla känner ännu inte till att det i september blev klart att Sverige om nu lite mer än ett år återfår en sorts militärområden: fyra militärregioner. Kraven inom hemvärnet snäpps upp, som framgår av senaste och allt mer läsvärda Tidningen Hemvärnet. Våra flygbasjägare blir även vassare, här en ny video med dem från världens största övning i combat search and rescue, som gick av stapeln i Arizona under oktober:



Här en färsk video om strid i bebyggelse med hemvärnet:

lördag 12 november 2011

"Vår nations hämndänglar"


Bronsstatyn av en ryttare ur Special Forces i Afghanistan invigdes igår i New York. Det är en reklamsnutt före nyhetsinslaget eftersom det ännu inte finns på Youtube.

New York har sedan igår liksom Sankt Petersburg en bronsryttare (den i Ryssland föreställer Peter den Store). Förebilden är en av de operatörer ur Special Forces som överraskande snabbt intog Mazar-e Sharif 2001.

Vicepresident Joe Biden sade igår vid invigningen av ryttarstatyn: "You, our Special Forces, were our nation’s avenging angels”.

Mazar-e Sharif föll den 10 november 2001 men man valde att avtäcka statyn igår, den 11 november, eftersom det är veterandagen - en dag som verkar öka i betydelse.

Årets föredrag i Sthlm

Einar Lyth i yngre dagar. Missa inte hans föredrag nu på tisdag.

Jag har svårt att tänka mig att något föredrag i år blir mer intressant och underhållande än detta, om man är intresserad av Sverige under kalla kriget.

Alltså, missa inte föredraget tisdagen den 15 november "I skog, mark och kasern – i kronans kläder" med Einar Lyth på Armémuseum i Stockholm. Lyth reflekterar kring kalla krigets uniformering.

Start kl 18:30, fri entré!

fredag 11 november 2011

Sovjetisk bildgåta från Karlskrona

Igår i Karlskrona med Gunnar Ekberg, den svenske agent (f.d.) som nog mest överensstämmer med den fiktive Carl Hamilton.

Igår träffade jag en livs levande f.d. hemlig agent och fick se ett sovjetiskt militärt föremål upphittat i Karlskrona. Jag kom hem till Norrbotten helt nyss och fann agenter i brevlådan...

Nej, jag har inte drabbats av förföljelsemani. Låt mig ta det från början. I Karlskrona var jag för att prata under rubriken "Attackdykare, kustjägare och den verklige Hamilton" på Marinmuseum. Tack, alla ni som kom och det var väldigt givande att få prata med flera av er efter föreläsningen. Nästan varje föreläsning innebär att jag lär mig nya saker och får värdefulla kontakter för kommande projekt.

Det jag konkret gjorde på Marinmuseum var att sammanfatta de marina avsnitten av min bok Elitförband i Norden och så lade jag till nya rön. Jag sade att vad gäller de som utbildningsmässigt mest liknar den påhittade Carl Hamilton så kommer två attackdykarofficerare närmast, som jag skrivit om i boken och artikelserien MILITÄRT!. Men några skarpa utlandsinsatser gjorde inte dessa - vilker däremot Gunnar Ekberg gjorde. Ekberg var grundutbildad som röjdykare men fick sedan kompletterande attackdykarutbildning och gjorde insatser inte helt olika Hamiltons i både Östersjön och Mellanöstern, som han berättar om i sin bok De ska ju ändå dö.

I början av denna vecka var jag i kontakt med Gunnar Ekberg på grund av lite äldre historia och nämnde då att jag skulle föreläsa i Karlskrona. Resultatet blev att publiken i Karlskrona inte bara fick se Gunnar på bild som ung man, utan även fick möjlighet att träffa honom. Det var tämligen oslagbart när Gunnar själv kommenterade bilden där han dyker in i ett sjunket sovjetiskt fartyg i Öresund.

Efter föreläsningen fick jag många fina tips och en herre hade till och med sig en del av ett sovjetiskt militärt föremål med sig, upphittat på Verkö, som är en del av Karlskrona. Upphittaren (och jag) vet vad det är, men känner inte till hela bakgrunden till hur det hamnade på Verkö. Men innan jag bloggar om vad som är känt om föremålet tänkte jag köra en lite bildgåta. Gissa vad detta är:

Det sovjetiska militärföremålet från Verkö, men exakt vad är det?

Apropå Marinmuseum kunde jag inte undgå att märka att dess väldoftande museishop (marina dofter som tjära) har en ny souvenirkollektion, modell hemlig:

Får det lov att vara ett hemligt anteckningsblock eller en hemlig kylskåpsmagnet?

Hur var det då med agenterna som jag möttes av vid hemkomsten? Jo, det var ett friexemplar av översättningen till norska av en bok jag faktagranskat: De glömda agenterna av Anders Johansson. Nu finns den alltså på norska:

Det är bara att gratulera bloggens norska läsare, här har ni en spännande och givande bok!

Nu ser jag fram mot att mest hålla mig hemma i norr de närmaste månaderna, bland annat för att det ska kunna bli några nya böcker...

Här kommer en länk till del 2 av den sovjetiska bildgåtan från Karlskrona.

torsdag 10 november 2011

Sovjet 1981 och Kina 2027

I novembernumret av Militär Historia är huvudartikeln 'Hotet från Sovjet' i vilken Richard Areschoug presenterar de senaste rönen om sovjetisk förmåga i Östersjön, särskilt manifesterad hösten 1981. Det viktigaste som hände då var inte ett visst ubåtsbesök i Blekinge utan superövningen Zapad-81.

Areschoug kommer med flera för mig nya uppgifter, som att även polskt attackflyg hade kärnvapenuppgifter - att fälla taktiska kärnvapen kring Östersjöns utlopp. Dock litade Kreml inte på polackerna - därav flera moment under Zapad-81 och därför förvarades polackernas kärnvapen inte av polacker.

För att växla till nu- och framtid rekommenderar jag de senaste numren av magasinen Arena och Neo. Mest träffande med senaste numret av Arena är kanske själva omslaget, en dynamitgubbe märkt EUROPA. I senaste Neo tar Paulina Neuding upp att investmentbanken Goldman Sachs för åtta år sen beräknade att Kina skulle gå om USA som världens största ekonomi år 2041, men att banken nu räknar med att skiftet infaller kring 2027. Läs även Ann-Sofie Dahls och Hans Bergströms analyser av USA:s läge. Rumäniens största TV-skandal är en annan höjdare.

onsdag 9 november 2011

JAS-plan uppe i samband med incidenterna

I dagens www.blt.se (kan ej länka f.n.) kan man läsa under rubriken 'JAS-plan från F 17 på uppdrag vid incident i Baltikum' att Försvarsmakten uppger för BLT att man hade plan i luften i samband med incidenterna. De svenska planen blev inte själva inblandade, betonar pressekreteraren.

tisdag 8 november 2011

Svenska Biggles i dikt och verklighet


I nya numret av Soldat & Teknik berättar jag om Biggles makalösa karriär i Sverige och nämner även denna floppade filmatisering från 1986.

I nyss utgivna Soldat & Teknik (4/2011) tar jag upp Biggles-fenomenet i Sverige inklusive de svenskar som gick längst i att likna Biggles, men i samma nummer finns också en allvarligare artikel om svenska flygare, de nästan tusen som omkommit - några blev även nedskjutna.

Gissa hur många Tunnanpiloter som omkom i tjänsten? Tror knappast att någon som inte var med på den tiden kommer att gissa ens i närheten av det rätta svaret. Nedskjutningen av en svensk Catalina 1952 behandlas i en särskild artikel. Nya uppgifter om de svenska "fria jägarförbanden" presenteras även, liksom artikel om vagnen jag själv är grundutbildad på, strv 103, stridsvagn S, skriven så att alla tekniskt intresserade borde kunna göra tummen upp.

För att återvända till nutiden har Aftonbladet nu uppmärksammat de danskryska flygincidenterna som jag tidigare idag bloggade om.

"Danskt stridsflyg sattes in mot ryskt flyg"


En video om tjeckiska Gripen-insatser över baltstaterna under 2009.

Dansk public service använde igår kväll rubriken "Danskt stridsflyg sattes in mot ryskt flyg" och incidenterna rapporterades av andra danska riksmedier och en lång rad mindre danska medier och en av de större amerikanska militärsajterna.

Två gånger på samma dag fick alltså danska F-16 eskortera bort ryska plan. I Sverige har hittills enbart Klart skepp! och Oplatsen tagit upp de två incidenterna - Oplatsen med kontext och även uppgifter om det ryska marininfanteriets luftlandsättningsövande.

måndag 7 november 2011

Smygflyg över nordpolen


B-2 anses vara världens mest sofistikerade stealth-bombare och varje maskin har en prislapp på 1.5 miljarder dollar. Denna filmsnutt är från 2009.

En B-2 Spirit har för första gången flugit över nordpolen. I augusti flög en B-52:a för första gången över nordpolen.

Från Pakistan kommer omtumlande nyheter om ett annat strategiskt vapensystem, kan det verkligen stämma?

lördag 5 november 2011

Ny film om CIA:s Skandinavien-expert


Idag har norsk TV uppmärksammat en ny dokumentärfilm om William Colby, som började som specialoperatör i Norden och slutade som CIA-chef.

Som jag berättar i Tyskar och allierade i Sverige hade det krigstida CIA en specialförbandsbas på gränsen till Jämtland, som innebar att man ofta var på svensk mark. Härom veckan släpptes en påkostad dokumentärfilm om basens chef.

Norska TV2 tog idag upp den nya filmen om William Colby, som efter andra världskriget jobbade i Stockholm med Stay behind-förberedelser i händelse av ett tredje världskrig och slutligen blev chef för hela CIA.

Filmen, "The Man Nobody Knew", har - trots titeln - en mycket informativ hemsida. Av TV2:s referat framgår att filmen innehåller flera sekvenser om Colbys gränsbas vid Jävsjön (del av basen var på svensk sida) och den första svartvita bild som syns i trailern ovan är tagen i norska Tröndelag (den syns även överst på TV2:s hemsida).

Tack, Roger, för tipset :-)

fredag 4 november 2011

Skandinaverna som fick Victoria-korset


Besynnerligt nog var den ende som fick Victoria-korset inom specialförbandet SAS en dansk frivillig, Anders Lassen.

Jag fick nyligen ett tips om ett otroligt radioprogram om den ende svensk som erhållit Storbritanniens högsta utmärkelse, Victoria-korset. Se och hör själv!

Själv har jag inte forskat om "Peter Brown", ännu, men däremot skrev jag om Anders Lassen, som filmen ovan handlar om, i Elitförband i Norden, som sedan en tid är helt slutsåld. En omarbetad och uppdaterad upplaga skall det dock bli med tiden.


Ett inslag om Anders Lassen från dansk TV.

torsdag 3 november 2011

Två nya ryska hangarfartyg


Hangarfartyget Kuznetsov och dess Su-33:or.

Det blir två nya hangarfartyg och en mängd underställda fartyg, enligt BarentsObserver. Det kan dock vara värt att påminna om att det de senaste åren har kommit många besked om nya hangarfartyg. Är detta det slutgiltiga?

"Natos marinsoldater hinner inte ens borsta tänderna"


Denna häftiga presentation av Rysslands militära modernisering har snart en miljon views på Youtube. Det är idel jämförelser med amerikanska vapensystem, till rysk fördel.

Finland och Norge skickar nya säkerhetspolitiska signaler, som ännu inte tagits upp i Sverige. I Mellanöstern mörknar det ytterligare och Indien förstärker gränsen mot Kina med 90,000 soldater. Välkommen till 2011.

Avsnittet om robotsystemet Iskander i filmen ovan är kanske det mest spektakulära - efter 8:30 förklaras det att avståndet Kaliningrad-Warszawa är 280 kilometer och att en Iskander kan färdas den sträckan på 2 minuter och 22 sekunder (radien anges som 500 km). Därefter kommer orden "Natos marinsoldater hinner inte ens borsta tänderna". Man upprepar även att T-90 slår Leopard.

Vem har då gjort denna film, är det statliga Russia Today, vars logga dyker upp några gånger? Svaret är att det inte framgår vem som producerat, men att de som gjort filmen har gott om resurser är tydligt. Kanske någon bloggläsare vet mer om filmen?

Hursomhaver, den ryska upprustningen, som på sistone fått stor uppmärksamhet i Finland, fick i fredags Finlands försvarsminister Stefan Wallin att prata om finskt Nato-medlemskap, ett ämne som nu även verkar bli en del av det finska presidentvalet.

Så vitt känt har svenska medier ännu inte heller tagit upp den nya gränstvisten i Arktis, vid Svalbard. Visserligen har Norge och Ryssland nu enats om att inte kalla det för en konflikt och straffåtgärderna mot norska fiskföretag avklingar kanske snart men viss norsk oro kvarstår.

Apropå Ryssland har Stratfor nu släppt denna analys av nuläget och vad man på sikt antar kan komma att ske.

Det absolut senaste vad gäller större ryska vapensystem är att ryska medier åter igen, igår, påstår att ett nytt hangarfartyg skall beställas. Blir det även en ny dementi?

Nyligen skrev jag i artikelserien MILITÄRT! om den ökande spänningen mellan Kina och Indien. Tyvärr verkar den inte direkt minska eftersom det igår även i Sverige blev känt att det indiska försvarsdepartementet antagit en plan som innebär att gränsen mot Kina stärks med 90,000 soldater de kommande fem åren. En massa ny militär infrastruktur i det omstridda området blir det även.

Sist men inte minst, det senaste om Mellanöstern...

onsdag 2 november 2011

SAS och den svarta solen

En Long Range Patrol ur australiska Special Air Service (SAS). FOTO: LS Paul Berry Australian Government Department of Defence via ISAF

Jag vill kommentera tre av böckerna i senaste Pennan & Svärdet, dvs. nr 11/2011. Den gemensamma nämnaren är specialförband och SS, två tema som jag själv forskat i.


Jag kan inte kommentera översättningen av Seven Troop (den heter samma sak på svenska) av SAS-veteranen och pseudonymen Andy McNab, eftersom jag köpte boken på engelska. Jag kan inte heller komma med något slutbetyg eftersom jag först nyligen köpte boken och inte har kommit halvvägs än. Men så mycket kan jag säga att den börjar mycket bra och uppskattade man McNabs Bravo två noll är detta ett givet köp.

Det jag särskilt ser fram mot är att få läsa McNabs syn på just B20-patrullen med 20 års perspektiv (japp, det är 20 år sedan, tiden går...). Bravo två noll har under åren utsatts för hård kritik och jag undrar därför hur McNab nu väljer att skildra den mytomspunna patrullen.
Myter ja, som författaren och faktoidexperten Peter Olausson skriver i sin nya bok Tredje rikets myter så var inte bara Tredje riket fullt av myter, det var i sig en myt. Om Tredje rikets myter kan jag säga desto mer. Det här är en guldgruva för den som intresserar sig för de missförstånd, halvsanningar och rena fel som funnits och ännu förekommer i skildringar av Tredje riket.

Dessutom presenterar Peter Olausson en stor mängd nya uppgifter (dvs. nya på svenska språket) om några av de mest intressanta, ibland bisarra, aspekterna av nazismen och Hitlers rike. Några highlights ur mitt perspektiv: Thulesällskapet, de monstruösa Landkreuzer-pansarprojekten, flygprojektet Payen Pa.22 och den "svarta solen" i SS-borgen Wewelsburg. Lägg därtill att Olausson skriver på ett underhållande sätt. Jag diggar då han helt kort konstaterar "År 1939 skulle partidagarna ha freden som tema. De ställdes in på grund av krig". Givetvis har dock Olausson hittat en affisch från det inställda evenemanget, en av flera suveräna illustrationer i boken.

SS figurerar givetvis en hel del i Tredje rikets myter och SS är även i fokus i månadens förmånsbok i SMB, biografin Heydrich om Reinhard Heydrich, av före detta utrikeskorrespondenten Svante Löfgren. Om denna bok kan jag egentligen inte säga ett ord eftersom jag ännu inte har fått den, men eftersom Löfgren tidigare skrivit en av de bästa självbiografier jag läst antar jag att Heydrich borde bli en bra läsupplevelse, minst.

P.S.
Apropå SAS skrev jag nyligen en artikel om de nutida brittiska specialförbanden för den kostnadsfria artikelserien MILITÄRT!

måndag 31 oktober 2011

Tysk krigsveteran rekordpopulär

Trots att han var officer i Wehrmacht är Helmut Schmidt, 92, nu Tysklands mest respekterade politiker. Bilden togs 1977. FOTO: Executive Office of the President of the United States

I dagens DN finns en artikel om Tyskland som tyvärr ännu inte har lagts ut på nätet. Rubriken är "Spektakulärt drag från Schmidt - utser Merkels efterträdare".

Att den tidigare tyske försvarsministern och slutligen kanslern Helmut Schmidt (socialdemokrat) ännu är aktiv inom politiken och väldigt populär visste jag, men jag har nog underskattat hans popularitet. Enligt DN:s Jan Lewenhagen har Schmidt "uppnått orakelstatus" och kallas ibland "Tysklands högsta moraliska instans". Det Lewenhagen inte tar upp är att Schmidt var Wehrmacht-officer både på öst- och västfronten fram till 1945. Detta är inget avslöjande från min sida, bara ett intressant faktum som jag tror rätt få känner till i Sverige.

"Om Nato skulle våga ingripa i Syrien..."


På Youtube pågår informationskriget för fullt, här en pro-Nato-demonstration som hölls i fredags.

"Om Nato skulle våga ingripa i Syriens affärer kommer vi att sätta hela regionen i brand och skapa flera nya Afghanistan!" Dessa ord i dagens DN av president Bashar Assad i kombination med dagens DN-kolumn av Tysklands tidigare utrikesminister får mig att tänka: mer spännande läsning än så här vill jag inte ha.

Kan inte världen bara ta och lugna ner sig ett tag nu? Nutidshistorien är på väg att konkurrera ut historien...

Ryska robottest på Norges himmel



DN, Norrbottens-Kuriren och NSD berättade genom en TT-notis om Rysslands nya kärnvapenrobottest i förra veckan, men missade att de syntes över stora delar av Nordnorge. Var det någon bloggläsare i Kiruna som såg något?

Svensk militär 3D-revolution



Enligt sajten 9to5Mac har Apple just köpt upp en svensk 3D-teknologi av stor militär nytta. Den här filmen på Youtube säger mer än tusen ord.

onsdag 26 oktober 2011

Kärnvapen i och kring Sverige


Det var i det som idag heter Barentsregionen som mänsklighetens kraftigaste explosion utlöstes för snart på dagen 50 år sedan.

Imorgon är det 30 år sedan Blekinge fick oväntat besök i form av sovjetiska kärnvapen ombord på S-363 mer känd som U 137. Detta har medierna inte glömt, men jag undrar hur många som tar upp söndagens bomb?

De svenska kärnvapenplanerna och specifikt den svenska "nukleära bandkanonen" är temat för en av mina senaste artiklar i serien MILITÄRT! Om jag får säga det själv är det rätt spännande läsning, men dessa planer kom inte i närheten av den realitet som kärnvapnen ombord på S-363 gjorde - först 2006 bekräftade av ubåtens politiske officer.

Nu på söndag infaller ett egentligen ännu mörkare minne, inte ett 30-årsminne utan ett 50-årsminne. Då blir det nämligen femtio år sedan den kraftigaste bombexplosionen någonsin, som utlöstes den 30 oktober 1961 i det som idag heter Barentsregionen.

Har du några minnen från 811027 eller 611030?

UPPDATERING 1/11:
Det var i alla fall en svensk tidning som tog upp ämnet i söndags.

måndag 24 oktober 2011

Försvaret av Sverige snart trendigt?


Jag har känslan att lokalpressen skriver lite mer om försvaret sen några veckor tillbaka. Denna färska video kommer från Sydsvenskan.

Ska man sammanfatta den nyliga diskussionen mellan några försvarsprofiler i M och S så verkar dessa vara ense om vikten av att Gotland återfår reguljära förband. Större offentliga möten om försvaret av Sverige stundar i Kalmar och Boden.

Generalmajor Anders Brännström talar under rubriken "Nationella försvaret i framtiden" i Kalmar på torsdag 27 oktober.

Chefen I 19 Öv. Olof Granander talar om "Stärkt Försvar i Norra Sverige" torsdag 3 november i Boden tillsammans med landshövdingen och två riksdagsmän.

Gå till arrangören Allmänna Försvarsföreningens hemsida för komplett info om mötena.