lördag 19 november 2011

Irakkrigets efterspel i Luleå

I en artikel som ännu inte är online berättar gårdagens NSD om att Irakkriget har fått ett efterspel vid Luleå tekniska universitet (LTU). Iraks miljöminister och Sverigeambassadör var i veckan i Luleå och diskuterade ammunition med LTU:s forskare.

Det handlar om den tyngsta och därmed effektivaste konventionella ammunition som finns, den som innehåller utarmat uran. NSD:s Elisabeth Hedman skriver under rubriken "Hjälpen kommer från Luleå när Irak saneras" att "På 15 år har antalet cancerfall i Irak ökat tio gånger och läkarna ser ovanligt många fall av missbildade barn. Orsaken är enligt expertisen den radioaktivitet som ammunition med utarmat uran spritt över landet".

Anledningen till att LTU nu engagerar sig i denna problematik är universitetets speciella kompetens i omhändertagande av farligt avfall.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är extremt mycket mer sannolikt att cancerfall orsakas av kemikalier än av DU. För info om DU rekommenderas WHO istället för wikipedia: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs257/en/

/Mikael R

Lars Gyllenhaal sa...

Tack för länken, alltid bra med länkar till fler källor. Jag är absolut inte särskilt kunnig vad gäller utarmat uran men jag noterar att LTU:s forskare verkar se allvarligt på det och WHO-faktabladet har inte reviderats sedan 2003. Jag antar att forskningen gått framåt sedan 2003 inte minst med anledning av Irakkriget.
Mvh,
Lars