onsdag 28 december 2011

Årets US Navy SEAL

SEAL-amiralen McRaven anses av TIME vara årets näst mest viktiga person. FOTO: U.S. Special Operations Command, Mike Bottoms

Man kan tycka att Newsweek är bättre, men så här års dominerar ändå TIME på grund av att man i årets sista nummer utser Person of the Year. Att demonstranten, alltså ingen konkret person, blev året val har tagits upp av flera svenska medier. Ingen verkar, så vitt jag kan se, ha rapporterat om tvåan.

Andraplatsen gick till amiral William McRaven, som var den US Navy SEAL som var chef för den slutgiltiga operationen mot Usama bin Ladin. Artikeln ifråga är inte främst läsvärd för vad den säger om räden mot bin Ladin utan på grund av att den ytterligare klargör hur mycket specialförbandens roll - särskilt USA:s - har ökat inom krigföringen under de senaste åren.

Denna bloggs läsare har också tydligt visat intresse för SEAL-räden genom att den läsar-genererade listan över de fem totalt sett mest lästa inläggen (kolla till höger om denna text) har inlägget om räden i toppen. Notera att inte alla inlägg har en illustration i listan - av något teknikskt skäl - men i själva inläggen (klicka så kommer du fram till dem) finns det dock filmer/bilder.

F.ö. rapporterade svenska medier inte heller om den stora säkerhetspolitiska händelsen under julen, ur nordisk synvinkel. Vad syftar jag på? Att ryska och därefter hundratals utländska medier på kvällen den 23 december rapporterade att Ryssland lyckats tidigarelägga den dubbla Bulava-avfyrning från Nordkalotten som var på tapeten för några veckor sedan. Stridsdelarna lyckades alltså träffa målen långt borta i Sibirien och därmed ser framtiden strålande ut för både Bulava och de nya ubåtarna med det nya vapensystemet, som är Rysslands dyraste.

Inga kommentarer: