torsdag 10 november 2011

Sovjet 1981 och Kina 2027

I novembernumret av Militär Historia är huvudartikeln 'Hotet från Sovjet' i vilken Richard Areschoug presenterar de senaste rönen om sovjetisk förmåga i Östersjön, särskilt manifesterad hösten 1981. Det viktigaste som hände då var inte ett visst ubåtsbesök i Blekinge utan superövningen Zapad-81.

Areschoug kommer med flera för mig nya uppgifter, som att även polskt attackflyg hade kärnvapenuppgifter - att fälla taktiska kärnvapen kring Östersjöns utlopp. Dock litade Kreml inte på polackerna - därav flera moment under Zapad-81 och därför förvarades polackernas kärnvapen inte av polacker.

För att växla till nu- och framtid rekommenderar jag de senaste numren av magasinen Arena och Neo. Mest träffande med senaste numret av Arena är kanske själva omslaget, en dynamitgubbe märkt EUROPA. I senaste Neo tar Paulina Neuding upp att investmentbanken Goldman Sachs för åtta år sen beräknade att Kina skulle gå om USA som världens största ekonomi år 2041, men att banken nu räknar med att skiftet infaller kring 2027. Läs även Ann-Sofie Dahls och Hans Bergströms analyser av USA:s läge. Rumäniens största TV-skandal är en annan höjdare.

Inga kommentarer: