tisdag 15 november 2011

Bildgåtan från Karlskrona, del 2

Ja, den är av metall.

Det var inte många som ville eller vågade gissa på den sovjetiska bildgåtan från Karlskrona, så här kommer en bild till av samma föremål.

Gissa på.

Här kommer en länk till den tredje och avslutande delen av bildgåtan.

8 kommentarer:

Anonym sa...

I förra inlägget föreslogs en del till en torped. Ja, varför inte?
I så fall kanske propellern för avståndsmätning för säkringen?
//JonasE

Andreas sa...

Du får gärna komma med fler ledtrådar.

Anonym sa...

Antingen Spetznaz ninja stjärna,eller liten turbinblad till nån liten motor,torpedmotor??

Anonym sa...

Det är armeringsrotorn för en rysk flygbomb. Sitter i regel framtill på bomben som armerar den när den roterat tillräckligt många varv.

Anonym sa...

Propeller för tempering av AU granater. Måhända till RBU-6000 eller liknande.

/Carl

Ndorop sa...

Inte en aning, men den är av enkel tillverkning, troligen stansad plåt, grönmålad. Centrumhålet är rundat i kortsidorna, som för en rundstav som slipats av för att fungera som axeltapp. Inskriften anar jag är gjord i efterhand och inte någon egentlig ledtråd. Som kaststjärna är den nog tämligen begränsad eftersom den inte är vässad och bladen är vinklade. Någon slags propeller är det nog, förslaget med armeringssäkring till torped (kopplingen till Karlskrona?) är väl inte så dumt. Men för att inte korrodera trodde jag man kostade på mässing till torpeder? Och det är väldigt mycket bladyta som bromsar. Flygbomber behöver väl inte heller ha så mycket blad, de har såpass mycket fart ändå. Granatkastargranater utnyttjar väl rotationen från eldröret?

Är det istället nåt som skall röra om i något? Som luftfläkt verkar den suboptimal. Nej jag vet inte vad det är.

Anonym sa...

Ja..., jag får en känsla att föremålet inte är av så dramatisk natur. Dessutom ska den ha hittas på en ö nära Karlskrona, vilket i min värld utesluter delar till torpeder osv. Den kanske tillhör den personliga utrustningen, varför inte en del av en brännare till någon form av fältkök eller något liknande. Fredric

Lars Gyllenhaal sa...

Föremålet är med råge av dramatisk natur, men kanske inte från det årtal som många förmodar. Hoppas få tid blogga om gåtans lösning imorgon.