onsdag 26 oktober 2016

Pansar i fallskärm över Afrika


Jeepar och tio pansarfordon släpptes i fallskärm över Egypten.

Det största ryska elitförbandet, luftlandsättningstrupperna VDV, har för första gången genomfört fallskärmsfällning av pansarfordon över en annan kontinent än Europa och Asien. Denna milstolpe har ännu inte uppmärksammats av svenska medier.

För två veckor sedan tog denna blogg upp att VDV skulle skickas till Egypten, en händelse som aktualiserade förbandets roll för oktoberkriget 1973. Rysk TV påstod inför den just avslutade ryskegyptiska övningen att antalet deltagande VDV-trupper skulle bli fem tusen. Jag påpekade att denna siffra inte stämde med andra viktiga ryska källor. Facit finns nu och framgår av TV-klippet ovan - det blev "bara" några hundra ryska övningsdeltagare, varav ett hundratal hoppade fallskärm och landade på dubbelt historisk mark vid El Alamein.

Antalet deltagande VDV-soldater blev alltså långt ifrån 5,000 men en annan aspekt var fällningen av tio pansarfordon varav fem lätta stridsvagnar (mer formellt: stridsfordon) av typen BMD-2 (se klippet ovan). Under sovjetisk tid har BMD luftlandsatts i Afrika (se boken Ryska elitförband och specialvapen), men det gjorde man inte med hjälp av fallskärm utan genom helikopterlyft.

2 kommentarer:

Karl-gunnar sa...

Under en guidning på slagfältet El Alamein mötte vi ett antal biffiga USA-militärer som övade där för omkring tio år sedan. Egypten är en driftig entreprenörnation som är bra på att ragga stöd omväxlande från USA och Ryssland, just nu bägge samtidigt om jag fattat rätt. Eller kanske USA-stödet är indraget sedan militären tog makten härom året?

Yrvaken sa...

Egypten ryktas ha lovat Ryssland en flottbas vid Medelhavet. Saudi avbröt härom dagen sitt avtal om oljeleveranser till Egypten, som inte varit särkilt hjälpsamma i Saudis misslyckade krig i Jemen.

Nu när ryska flottan anlände till östra Medelhavet på valdagen och det står klart att USA inte längre kommer att stödja Saudi och gulfstaterna, tror du att Putin i allians med Iran, Turkiet och Egypten erövrar Persiska Viken, vars befolkning ju är shiitisk?

Ryssland har plötsligt kontroll över både Bosporerna och Suez. Genom att ockupera försvars- och allianslösa Sverige på en eftermiddag så får Ryssland även kontroll över Öresund. Putin skulle framstå som Rysslands störste hjälte sedan Peter I och uppnår en 400:årig rysk dröm om tillgång till haven. Och dessutom ringa in Baltikum och dominera Östersjön. I vk2 ockuperades hela Norden utom Sverige, men att bara ockupera Sverige ger ju samma effekt: Total kontroll över Norden.

Saudi spenderar mer på militären än Ryssland, men trots moderna vapen verkar deras stridsvärde vara extremt lågt p.g.a. korruption och inkompetens. Irans, Turkiets och Egyptens massarméer borde väl vara perfekta komplement till Rysslands moderna flotta och flygvapen och kompetenta militärledning.