söndag 20 november 2011

En prisvärd julklapp

Boken tar inte bara upp de vanliga länderna och vapnen utan har även med Australiens insats. Övre vapnet är en Austen och de japanska skorna är för djungelträsk.

Övergripande böcker om andra världskriget är normalt inget jag gillar. De kommer sällan med nytolkningar och har i regel samma uttjatade bilder. Men det finns undantag.

I senaste Pennan & Svärdet finns en bok som många lär missa eftersom omslaget inte säger så mycket om innehållet. Jag syftar på Stora boken om andra världskriget av Richard Holmes. Detta är dock ingen vanlig bok, vare sig till formatet eller innehållet. Här ett till exempel på ett uppslag:

Japp, det är en Schwimmwagen dvs. Wehrmachts amfibiejeep.

Detta är en bok som på ett skickligt sätt kombinerar text, mindre kända foton i storformat, färgkartor, affischer samt text om både kända och mindre kända aspekter. Jag gillar särskilt att Holmes ser lite mer globalt än brukligt och även har med det kinesiska perspektivet. Ofta glöms denna gigants roll bort i europeiska författares böcker. Icke desto mindre tar Holmes även upp den enskilde soldatens pinaler, och inte bara vapen:

Sjukvårdsmateriel från olika länder.

Detta är en mycket bra julklapp, om inte annat till dig själv.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Lars Gyllenhaal,

Jag undrar om Elow Nilsson som du skrev om i "Svenskar i krig" finns omnämnd på något franskt minnesmonument?

Jag har försökt få svar i Frankrike, men ingen hjälp där.

Jag vet att han finns i Svenska kyrkan i Paris, men finns något franskt monument också?

Lars Gyllenhaal sa...

Det enda i Frankrike utöver det i Svenska kyrkan i Paris är nog detta: http://larsgyllenhaal.blogspot.com/2010/11/foreign-legion-contribution-remembered.html

F.ö. har visst Peter Englund tagit upp Elow Nilson i den franska upplagan av "Stridens skönhet och sorg".

Bästa,

Lars

Anonym sa...

Tack för svaret! Ursäkta, jag upptäckte inte att du svarat tidigare.

Vi var också till Craonnes rådhus, tack vare din bok. Fick också kontakt i Stockholm med en dam som var barnbarn till en av grundarna just till Amitié Franco-Suédoise som byggde rådhuset.