fredag 11 november 2011

Sovjetisk bildgåta från Karlskrona

Igår i Karlskrona med Gunnar Ekberg, den svenske agent (f.d.) som nog mest överensstämmer med den fiktive Carl Hamilton.

Igår träffade jag en livs levande f.d. hemlig agent och fick se ett sovjetiskt militärt föremål upphittat i Karlskrona. Jag kom hem till Norrbotten helt nyss och fann agenter i brevlådan...

Nej, jag har inte drabbats av förföljelsemani. Låt mig ta det från början. I Karlskrona var jag för att prata under rubriken "Attackdykare, kustjägare och den verklige Hamilton" på Marinmuseum. Tack, alla ni som kom och det var väldigt givande att få prata med flera av er efter föreläsningen. Nästan varje föreläsning innebär att jag lär mig nya saker och får värdefulla kontakter för kommande projekt.

Det jag konkret gjorde på Marinmuseum var att sammanfatta de marina avsnitten av min bok Elitförband i Norden och så lade jag till nya rön. Jag sade att vad gäller de som utbildningsmässigt mest liknar den påhittade Carl Hamilton så kommer två attackdykarofficerare närmast, som jag skrivit om i boken och artikelserien MILITÄRT!. Men några skarpa utlandsinsatser gjorde inte dessa - vilker däremot Gunnar Ekberg gjorde. Ekberg var grundutbildad som röjdykare men fick sedan kompletterande attackdykarutbildning och gjorde insatser inte helt olika Hamiltons i både Östersjön och Mellanöstern, som han berättar om i sin bok De ska ju ändå dö.

I början av denna vecka var jag i kontakt med Gunnar Ekberg på grund av lite äldre historia och nämnde då att jag skulle föreläsa i Karlskrona. Resultatet blev att publiken i Karlskrona inte bara fick se Gunnar på bild som ung man, utan även fick möjlighet att träffa honom. Det var tämligen oslagbart när Gunnar själv kommenterade bilden där han dyker in i ett sjunket sovjetiskt fartyg i Öresund.

Efter föreläsningen fick jag många fina tips och en herre hade till och med sig en del av ett sovjetiskt militärt föremål med sig, upphittat på Verkö, som är en del av Karlskrona. Upphittaren (och jag) vet vad det är, men känner inte till hela bakgrunden till hur det hamnade på Verkö. Men innan jag bloggar om vad som är känt om föremålet tänkte jag köra en lite bildgåta. Gissa vad detta är:

Det sovjetiska militärföremålet från Verkö, men exakt vad är det?

Apropå Marinmuseum kunde jag inte undgå att märka att dess väldoftande museishop (marina dofter som tjära) har en ny souvenirkollektion, modell hemlig:

Får det lov att vara ett hemligt anteckningsblock eller en hemlig kylskåpsmagnet?

Hur var det då med agenterna som jag möttes av vid hemkomsten? Jo, det var ett friexemplar av översättningen till norska av en bok jag faktagranskat: De glömda agenterna av Anders Johansson. Nu finns den alltså på norska:

Det är bara att gratulera bloggens norska läsare, här har ni en spännande och givande bok!

Nu ser jag fram mot att mest hålla mig hemma i norr de närmaste månaderna, bland annat för att det ska kunna bli några nya böcker...

Här kommer en länk till del 2 av den sovjetiska bildgåtan från Karlskrona.

5 kommentarer:

Cuben sa...

Tack för boktipset och så ser jag fram till dina kommande böcker.

Anonym sa...

Del till torped känns klart troligt.

Anonym sa...

Det är förmodligen en del av tändröret till en rysk flygbomb (möjliggör armering/detonation av röret efter viss tid).
Kan vara till markerings, foto, kemisk, dispenser, minbomb mm.

Anonym sa...

varför ser den ut som en liten propeller...ni vet en sådan roterande del på ett flygplan som för flygplanet upp?

Anonym sa...

Armeringspropeller till en flygbomb