fredag 25 november 2011

"Amerikanska baser i Polen första målet"


Budskapet från Kreml, via rysk statlig TV på engelska.

"Polen blir egentligen konfliktens största offer - amerikanska baser i Polen är det första målet ifall ett krig bryter ut. Iskanders räckvidd är 500 km, vilket omfattar hela polska territoriet."

Det var statliga Rysslands röst som på svenska igår gick ut med orden ovan, som ytterligare konkretiserar president Medvedevs redan ovanligt tydliga budskap. De viktigaste svenska tidningarna har ännu bara infört TT-notiser om Medvedevs TV-framträdande, men rimligen bör artiklar och ledarkommentarer följa.

Utspelet kommenteras så här i Polens och Kinas viktigaste engelskspråkiga medier.

I engelskspråkiga Moscow Times påpekas att USA i tisdags beslöt att sluta delge Ryssland uppgifter om icke-nukleära styrkor i Europa. Någon som läst om detta beslut i svenska medier?

F.ö. kan de senaste budskapen till USA/Polen jämföras med detta mycket klickade (1 miljon enbart på Youtube) men anonymt avsända budskap - man spekulerar på nätet i Ryssland att den proffsiga videon producerats antingen av en rysk vapenexportsammanslutning eller ett större politiskt parti.

10 kommentarer:

G-kraft sa...

Angående inslaget från RT: Intressant att se hur inträngda Ryssland känner sig. De känner sig hotade av att inte kunna hota omvärlden med sina kärnvapen. Det är kanske inte så mycket bättre om det endast är USA, Israel, Iran mfl som får stå för det. Men en avväpning verkar väldigt långt borta, tyvärr.

/Gustav

Anonym sa...

Fick en riktigt obehaglig känsla av Medvedevs tal. Det hela känns som ett nytt kallt krig.

Anonym sa...

Lars, har du någon känsla hur detta tas emot av vårt eget Försvarsdepartement? Finns det någon som helst insikt om att vår omvärld förändras ur ett militärt perspektiv? Vidare, är försvarsfrågan en "icke-fråga" för våra politiker då den har, så att säga, avskrivits från dagorningen?

Fredric

Anonym sa...

Jag kan förstå Medvedev! Lustigt förresten hur han den sista tiden förvandlats till frontfigur för Putin. Försvarsministern i USA Leon E. Panetta är en badass som föredrar att arbeta anonymt, förmodligen en rest från hans tid som chef för CIA. Jag trodde att Obama hade dragit tillbaka förslaget om en missilbas i Polen, men några har tydligen lyckats övertala honom om att fullfölja Bush´s planer. Det är dock inte ett valitt argument som Russia Today har ändå, att USA har så många missilbaser på andra platser som skulle klara av att slå ut de iranska missilerna, eftersom de iranska missilerna måste storcirkelnavigera över våra breddgrader för att nå USA. Å andra sidan så skulle jag förvånas om funktionen hos missilerna skulle restrikteras eller låsas så att dem inte går att använda mot Ryssland. Det gäller för USA att noga bedöma huruvida det största nukleära hotet kommer ifrån Iran eller om det kommer ifrån Ryssland. För Polens del så gäller det att bedöma om det positiva med USA:s närvaro vägs upp av det negativa med Ryska militära företrädares och Putins utspel om preemptive strikes. Ska polackerna syna Ryssland? Jag hade inte gjort det.

Roger Klang

Lars Gyllenhaal sa...

En del av prioriterandet nationellt/utlandinsatser framgår av försvarsministerns blogg: http://tolgfors.wordpress.com/

Mvh,

Lars

Anonym sa...

Ryssland gnäller och skramlar men säger inte ett smack om att de själva redan har stor kapacitet att skjuta ner inkommande missiler. Se bara på deras fasta luftvärn, en del grupperat kring Moskva.

/Palle

Anonym sa...

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204753404577066421106592452.html

Anonym sa...

Intressant hur den mediala tystnaden är så total i Sverige. Samtidigt kan det vara bra att inte ägna Rysslands vapenskrammel för mycket uppmärksamhet, det skulle bara få dom att framstå som farligare etc. Låt dom skrammla och skrämmas. Om dom skulle bomba Polen så får dom själva en atombomb i huvudet på nolltid. Det är lite lustigt att man så lätt kan tyds hur Ryssland bara tänker på hur dom ska plasera ut bomber för att slå ut alla andra men fullständigt glömmer att dom själva blir lika utslagna i händelse av krig.

Anonym sa...

Hur ställer sig den ryska befolkningen till alla dessa kärnvapenhot mot Polen tex? Har dom ingen egen uppfattning om något som skulle kunna tyda på att Ryssland är på väg åt pipsvängen igen med dessa idioter (Putin/ Medwedw) i spetsen samt är det ingen i Ryssland som uppfattat att de åter blivit ett diktaturland på väg att starta kärnvapen krig? Dags att vakna nu kanske om man är ryss. Eller är det så oskapligt bra med denna politiska inriktning?

patton sa...

om jag ej minns fel var det någon amerikansk rådgivare som sa vid något möte med ryska militära höjdare angående polens nato anslutning om ryssland skulle hitta på något militärt mot polen.och komma i militär konflikt med usa så garanterade denna amerikan att en rysk militär befälhavare och hela hans stab skulle vara döda innom 3 timmar. det verkar nu som ryssarna tror deras livlängd ökat med deras senaste utalanden. jag skull dock vilja säga att den troligen minskat har jag fel.