söndag 11 december 2011

Nytt spetsnaz-vapen


Detta reportage från rysk militär-TV i fredags visar prickskyttar ur VDV ("bara" VDV-spanare, ej VDV-spetsnaz) i de nya vinteruniformerna.

I fredags blev det i ryska och österrikiska medier känt att Steyr-Mannlicher förser gräddan av Rysslands blå baskrar med prickskyttegevär. Bilder av de österrikiska vapnen i rysk tjänst saknas ännu men klippet ovan visar i alla fall VDV:s nya vinterlook.

Det är de ryska luftlandsättningstruppernas (VDV) eget spetsnaz (specialförband) som får de första trettio gevären från Österrikes Steyr-Mannlicher. Ryska gevär i all ära men uppenbarligen vill VDV kunna verka på längre avstånd.

För den som vill bekanta sig med VDV på film så förekommer numera en av de bästa ryska spelfilmerna om VDV i Afghanistan som extraprisfilm i svenska butiker, tror till och med jag sett den på vårt lokala Konsum. Filmen har i Sverige fått en märklig titel, "Nionde legionen/The Ninth Legion". Det beror rimligen på att vi redan haft en inhemsk militärfars med samma titel som originalet har dvs. "Nionde kompaniet" av Colin Nutley. Men varför legionen?

I alla västländer utom Sverige heter filmen "The Ninth Company". Trots att den inte är ny har den även kvar en mycket sevärd officiell hemsida.

Krångligt värre har det nu blivit med titeln "Den nionde legionen" eftersom den nya romerska filmen "The Eagle" råkar handla om den, dvs. den mytomspunna romerska nionde legionen. En klart sevärd film, såg den på DVD igår och här är trailern:F.ö. blev nyligen den första TV-dokumentären som jag jobbade på släppt på nätet. Här kan du se den, helt lagligt.

Inga kommentarer: