söndag 1 april 2012

Sveriges bidrag till Falklandskriget


Sveriges bidrag till de brittiska styrkorna under Falklandskriget var inte stort men inte heller oväsentligt. Det viktigaste var nog bandvagn 202.

Det är nu exakt 30 år sedan ett av de mindre krig som mest präglade 80-talet, Falklandskriget 1982. Jag kan inte minnas att mycket då skrevs om Sveriges militära bidrag till den brittiska sidan i kriget.

Man kan nog säga att det inte skrivits mycket om det på senare år heller. Klippet ovan av det sannolikt viktigaste bidraget, bandvagn 202, filmades inte under kriget utan härom året. Men på denna sajt finns en stillbild av en Bv 202 med Royal Marines under kriget.

Bilder av våra granatgevär m/48 (grg) i Falklandskriget finns, men så vitt jag vet ingen bild som visar när en brittisk marinsoldat med en grg besköt och allvarligt skadade en argentinsk korvett. Ett rätt märkligt sammanträffande var att denna strid inträffade i Grytviken. Det är ingen slump att namnet låter svenskt, det var arkeologen Johan Gunnar Andersson som gav viken dess namn.

Det tredje svenska bidraget till britternas utrustning var kanske av ett mindre dödligt slag men dock noterbart för fotsoldaterna som var där nere i den ytterst karga och blöta terrängen. Någon som minns vad det var för något? Stilpoäng till den som även minns vem det var som förmedlade materielen...

Jag har tagit upp Falklandskriget en del i min artikelserie MILITÄRT! och lär nog ta upp det igen, inte minst eftersom svenska medier är så ointresserade av den senaste tidens friktion mellan Argentina och Storbritannien om ögruppen, som man i Argentina kallar för Islas Malvinas.


Härom dagen visades detta inslag i brittisk militär-TV om den just nu pågående trätan om Falklandsöarna.

28 kommentarer:

Oscar sa...

Lundhags-kängor. Tydligen ska en brittisk officer blivit avis på dessa när denne mötte Lars Fält.

Anonym sa...

Lundhagskängor?

Anonym sa...

Myten säger var det självaste Lars Fält som hade ett par Lundhagskängor på sig när han går över en kaserngård i England när han möter en officer som sitter och arbetar med utvärderingarna av de pågående stridinsatserna. Denna officer hade minuterna innan läst en rapport om soldaternas urusla kängor och gick och funderade på hur det skulle lösa sig och där ser denne svensk med kängorna.

/oplatsen

Olle sa...

Jag vill minnas att det var kängor från Lundhags i Järpen, men jag vet inte vem som förmedlade affären så det blir nog tyvärr inga stilpoäng.

Anonym sa...

No.3 Lundhags Cellgummikängor!
Mvh/Erik

Anonym sa...

Det måste var Lundhagskängor.

Anonym sa...

Det tredje bidraget Gyllenhaal nämner var cellgummikängor som den Jämtländska skotillverkaren Lundhags i all hast skickade ned till de Britiska styrkorna. Britterna fick upp ögonen för kängorna av en slump när fallskärmsjägaren Lars Fält besökte 22 SAS i Hereford under Falklandskonflikten, och bar Lundhagskängor.

Anonym sa...

Lundhagskängan och en gissning på Fält.

Göran

chefsingenjören sa...

Piece of cake! http://cafe.se/lundhags-fyller-75-ar/

Anonym sa...

Det var kängor och jag tror att kontakten förmedlades av Lars Fält som var på besök på SAS i England när behovet uppdagades.

Anonym sa...

Jag har för mig att det var Lundhagskängor till Royal Marines!

Per sa...

Lundhags!!

Per sa...

Lundhags

Per sa...

Lundhags!!

Felix sa...

Lars Fältm - Lundhagskängor, om jag inte missminner mig....

Anonym sa...

En gissning på kängor från Tretorn??

Teaterdirektören.

Anonym sa...

Vågar påstå att den inte namngivna materielen var kängor (Lundhags...?) och att mannen som förmedlade dem var en viss Lars Fält, grundaren av Överlevnadsskolan i Karlsborg. Kn detta stämma?

Lars Gyllenhaal sa...

Jämtländska skotillverkaren Lundhags är rätt och förmedlare var Lars Fält via en SAS-officer. Jag beskriver hur det gick till i boken "Elitförband i Norden" i avsnittet om Fallskärmsjägarskolan, som Fält då tillhörde.

F.ö. innehåller dagens DN en liten men läsvärd artikel om kriget, som även tar upp den aktuella friktionen i Sydatlanten.

Anonym sa...

Royal Army införskaffade även en speciell blodpåse för djupfrysning av blod från ett företag i Lund just för Falklandsoperationen.
/TB

Anonym sa...

Lundhagskängor var det. Jag kan bara bekräfta hur uppskattade kängorna samt BV 202 och Ganatgevären var av de förband som använde dessa under kampanjen. Sommaren 1984 träffade jag en av deltagarna (från 42. Commandos) som öste beröm över den svenska materielen som användes. Jag var själv ung kapten och försod väl då inte riktigt betydelsen av den svenska insatsen. Själv tyckte jag av Bv 202 var slö, GRG m 48 tungt och klumpigt och lundhagskängorna var någonting man bar i tjänsten varje dag. Men trots det så slickade jag naturligtvis i mig av berömet

Lars Gyllenhaal sa...

Kul med alla kommentarer på denna och särskilt från dem av er som träffat britter som var med. Hur är det med närbilder där man tydligt ser Lundhags där nere? Någon?

Lars Gyllenhaal sa...

Är det så att Lundhags numera helt tillverkas utomlands? Någon som vet var?

Cuben sa...

Vi ska inte heller Stena Lines bidrag i form av fartygen Stena Seaspread och Stena Inspector.

http://www.varvshistoriska.com/?p=visa-nyhetartikel&n=275-stena-seaspread

Cuben sa...

Några utdrag om Stena Seaspread från länken.

"MSV Stena Seaspread is not a name which immediately springs to mind when you think of the ships of the Falkland Islands task force - but its role was pivotal to successful operations."

the support vessel Stena Seaspread was impressive in tending to the ships blasted by enemy fire.

"Men worked in adverse conditions with quality, speed and efficiency that could outstrip repairs carried out in dry dock during peacetime.

The contribution made by Stena Seaspread was also testament to the co-operation between the merchant and royal navies."

"Alan said that NP 1810 and Stena Seaspread's involvement in what became known as `Operation Corporate' was played low-key deliberately."

http://www.thenewscentre.co.uk/falklands/men.htm

Anonym sa...

Grytviken grundad av en svensk?
Herregud, kan man lita på något annat du har skrivit?
Grytviken ble grunnlagt 16. november 1904 av den norske kapteinen Carl Anton Larsen som en hvalstasjon for Compañía Argentina de Pesca (Argentinas fiskekompani).

Lars Gyllenhaal sa...

Hej anonym 01:52, du har läst lite fel - jag påstod inte att samhället Grytviken grundats av Johan Gunnar Andersson. Däremot att han gav platsen dess namn. Det är två olika saker. Slå upp honom o kolla själv.
Mvh,
Lars

Anonym sa...

Det mesta av tillverkningen sker i Portugal, angående kängorna. Men en liten del görs i Järpen.

Anonym sa...

Min minnesbild är att Lundhags-kängorna tillfördes engelsmännen efter det att striderna hade påbörjats. Först då blev man varse behovet av för ändamålet bättre anpassade fotbeklädnader. BV 202 och Grg var naturligtvis materiel som man hade sedan tidigare. Men jag hörde även talas om att man, liksom när det gällde kängorna, hastigt inköpte ett antal värmare av fabrikat Polarn, vilka tillverkades av ett företag i Östersund (samma värmare köptes även in av bl. a. svenska försvaret för att bland annat användas av reparationspatruller i norrlandsförband).