söndag 22 april 2012

Upphittat: 20 Spitfires och en P-40

De senaste dagarna har varit en flyghistorisk julafton. Här den P-40 som hittats i Egypten.

Den brittiske bonden David Cundall måste rimligen ha gjort den största flyghistoriska upptäckten någonsin efter att ha spenderat över en miljon kronor i sitt sökande: kanske så många som 20 äkta och kompletta Spitfires!

Det senaste om detta mirakulösa fynd är att den brittiske premiärministern David Cameron har säkrat de legendariska planens hemresa. Det säger väl en del om det brittiska folkets vurm för Spitfire att man så snabbt och från högsta ort har engagerat sig i detta fynd.

Vad som skall ske med den P-40 som också nyligen hittats är mer oklart. Flygplanstypen är amerikansk men har tillhört RAF. Det började med dessa stillbilder på ett polskt flyghistoriskt forum. På ett brittiskt forum ville man först inte riktigt tro på bilderna utan menade att det kunde vara fejkade bilder. Men så släpptes filmklippet här ovan och så detta:UPPDATERING 23/4: Bägge filmerna ovan visar alltså den P-40 som hittats i Egypten. De Spitfires som hittats i Burma finns det mig veterligen ännu inget filmklipp av, eftersom de ännu inte har grävts upp. Med tanke på den brittiske premiärministerns ingripande dröjer det kanske inte alltför länge.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det känns inte som filmerna och artikeln visar samma flygplan. I artikeln står att planen ska ha varit nedpackade i sina fraktlådor när de begravdes. I första filmen ser man en propeller som inte är omsorgsfullt nedpackad, utan ser ut att ha fått många rejäla smällar. Och av lådorna ses inga spår på någon av filmerna. I film no 2 ser det ju ut som det är berg runt omkring planet, och då känns det väldigt orimligt att planet skulle vara begravt....
/Törna

Lars Gyllenhaal sa...

Läs igen please. P-40:an har hittats i Egyptens öken medan Spitfireplanen är begravda i Burma.
Mvh,
Lars

miklos sa...

Just i går set dokumentfilm om Dresdens
bombning par veckor inan krigens slut.
Dene plan fin bevarade i ökens tora klima
kune skä anars hade multnat sönder som
de flesta.spitfire

Johan sa...

Har det kommit fram några ytterligare bevis på att Spitfire fyndet är sant?
Läste nyligen James Hollands "Fortress Malta" där han beskriver hur svårt det var för Malta att få Spitfires till sitt flygförsvar. Om det stämmer att de brittiska styrkorna begravde planen under reträtten undan japaner 1942 så borde tillgången på Spitfires varit lika dålig på den Burmesiska fronten som på Malta.
Jag bara funderar på verklighetshalten i fyndet. Men det vore kul om det vore sant.