torsdag 19 april 2012

Vår man i Siwa

Vår man på väg till Siwa-oasen. Inte mycket avslöjar att bilden togs nyss och inte för 70 år sedan. Via mobilkamera. FOTO: John Carroll

Dyner utanför oasen Siwa, som Karl-Gunnar just nådde med en 70-årig jeep. FOTO: Tronics

Min medförfattare Karl-Gunnar Norén har gjort det! Han har nått oasen Siwa vid libyska gränsen efter en strapatsrik ökenfärd. Till stor del har han själv suttit bakom ratten på den 70 år gamla jeepen.

Kolla den senaste bilden på ökenresans blogg. Ibland slår svartvitt färg med hästlängder, eller hur? Ja, det är Karl-Gunnar bakom ratten på den främsta jeepen. Klicka på bilden för att se den i lite större format.

Karl-Gunnar ringde mig nyss från Siwa och berättade om expeditionens senaste äventyr. Man har haft sagolika naturupplevelser men även flera motorproblem mitt ute i öknen. Men man har löst dem på snillrika sätt. Tarek, en av egyptierna i expeditionen, lyckades göra om ett grillspett till en kopplingsdetalj. Den fungerar trots att det krävdes millimeterprecision.

"Det blir mest tvåans växel" berättar Karl-Gunnar om hur det är att köra i den äkta öknen. Man ska dock ha god fart för att inte sjunka ner.

Siwaborna är enligt Karl-Gunnar tydligt överraskade att någon lyckats ta sig till Siwa längs den rutt man valt, dessutom i 70-åriga fordon. Karl-Gunnar har fått köra själv mer än vad han trodde och är mycket nöjd med det. De långa körpassen har varit tuffa men samtidigt en fröjd.

För närvarande finns han på ett hotell i Siwa. Strömlöst men med dusch. Expeditionsdeltagarna har inte tvättat sig på en vecka.

Mina utlånade ökenbyxor från 1942 ska hittills ha funkat perfekt.

UPPDATERING 11:02: Här kommer en färsk bild som visar hur det ser ut "ombord":
Karl-Gunnar i röd jacka och mina brallor från 1942. FOTO: John Carroll

2 kommentarer:

Kaj Karlsson sa...

Ett riktigt äventyr!

miklos sa...

I libien blev inte precis som
de ville beväpnade miliser håler
nefolkningen i sin våld.de har inte
av väpnades .