måndag 30 april 2012

Gamla och nya hemvärnet

Den här bilden av det nya hemvärnet tog jag imorse på I 19 i Boden.

Just hemkommen efter fyra dagars övande och kamratskap i Boden skulle jag vilja lyfta fram två kategorier av hemvärnssoldater som jag tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Bland det roligaste och mest givande med gemenskapen i hemvärnet tycker jag är blandningen av åldrar. Liksom under värnplikten så finns det en härlig mix av alla möjliga människor med olika yrken men till skillnad från hur det var under värnplikten innehåller varje kompani inom hemvärnet även många årsklasser. Har man inte själv haft kontakt men hemvärnet på ett tag så tror jag man kan bli rejält förvånad över hur många mellan 18 och 35 som numera är med. Finns även en del studenter. Kvinnor kan vara med sedan flera år.

Men vad man heller inte bör glömma är att det finns kvar en del riktiga hemvärnsveteraner - utan vilka det skulle bli en hel del problem. Mycket av måltiderna hänger nämligen på de äldsta. Skulle inte de ställa upp så skulle de yngre få syssla mycket mer med matlagning med mera.

Hur ser den nya typen av hemvärn ut i Finland, i baltstaterna och i Norge? Detta är något jag nyligen gjorde ett bildreportage om för MILITÄRT!.

För övrigt kommer jag under den kommande veckan att lägga ut fler bilder från den senaste hemvärnsövningen jag deltog i (tillhör ett nordligt insatskompani) och andra händelser på min militära Facebook-sida.

Facebook (FB) passar bättre än en blogg när man vill lägga ut flera bilder. Dessutom använder jag FB för att tipsa om evenemang som föredrag. Genom att "gilla" FB-sidan får du uppdateringar från den när de kommer (inte alltför ofta utan bara då och då).


3 kommentarer:

Anonym sa...

Såg Dalarnas insatskompani i förra veckan, först en fet gubbe på crosscyckel, några kärringar körandes en TGB 40 och ett par TG 11 sen en fet gubbe på en crosscyckel.
Lägg ned HV, pinsamt är bara förnamnet.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej du anonyme skribent,
Det förekommer personer med övervikt även i vanliga armén. I flera uppgifter är det inget större problem. Jag kan inte gå i god för alla insatskompanier inom Hv men jag skulle tro att flertalet inom själva infanteriplutonerna har rätt OK fysisk status. Därmed inte sagt att det är tillfredställande. Skulle tro att fyskraven kommer öka. Någon som vet mer? V v avstå från tillmälen - de tillför ingenting utan motverkar oftast argument. I detta fall lät jag det passera eftersom inga särskilda personer pekades ut. Gränsfall dock.

Mvh,

Lars

Anonym sa...

Anonym har helt fel.
På insats i Dalarna är man överlag i rätt god kondition och de flesta är mellan ~20-35. Vid nämnd övning fanns flertalet andra förband på plats, bl.a bevakningspluton och stödförband typ fordonsförare och kökspersonal. De är ofta äldre och lite mer runda till formen. Det betyder dock inte att de inte löser sin uppgift. Tycker det är rätt obegåvat att klanka ned på det man uppenbarligen inte vet något om.
Jag är 37 och tillhör de äldsta på mitt insatskompani. Jag gjorde 11 månaders värnplikt som jägare. Visst är vi som gjort gammal hederlig värnplikt bättre utbildade än de som gjort gmu men de insatssoldater jag träffar är inte dåliga soldater som är gamla och trötta.