söndag 11 mars 2012

Svenska SOG i kommande dataspel


Vid 0:51 skymtar norska specialförbandet FSK förbi och därefter "S SOG".

En trailer för kommande dataspelet "Medal of Honor: Warfighter" indikerar en smärre milstolpe för Försvarsmakten: i höst dyker Sveriges specialförband för första gången upp i ett spel.

Listan över specialförband som lystrar till förkortningen SOG är lång. Men med "S SOG" avses rimligen svenska Särskilda operationsgruppen. Spanien har visserligen också ett SOG men som bekant är Spaniens landbokstav inte S utan ES. Dessutom är norska FSK-HJK just före i trailerns lista.

Att svenska operatörer finns med är väl inte heller så märkligt med tanke på att spelets "motor" är svensk och samma som i spelet "Battlefield 3", som jag tidigare bloggat om.

Är det även första gången som något svenskt förband figurerar i ett kommersiellt dataspel? Jag är ingen fena på spel men antar att några av mina läsare är det - kan ni bekräfta att så är fallet, eller finns redan svenska ISAF-soldater med i något spel? Eller någon svensk Bosnien-bataljon?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Finns ju ett antal spelmodifieringar(mod eller moddar) med svensk prägel. Bland annat silent heroes som är en mod till battlefield 1942, där en kamp mellan Sverige & Norge utspelade sig. Sen så hittar man swedish forces pack till den rosade simulatorn Operation Flashpoint. http://www.youtube.com/watch?v=AVT9hiKQ9dY&feature=youtube_gdata_player Ett filmexempel, finns garanterar fler att finna.
Till Operation Flashpoints uppföljare Armed Assault 1 & 2 lär det också finnas svenska modpaket. FDFmod är en väldigt lysande Finsk mod till OpFp & ArmA som bla innehåller finska specialjägarförband (SISSI).
Till Amiga kunde man flyga Vingen i simulatorn Fighter Bomber och jag har för mig att JAS39 är en fiende i Tom Clancys HAWX 1 eller 2.

/BUCKAROO

Lars Gyllenhaal sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Gyllenhaal sa...

Hej B, tack - om jag tolkar dig rätt menar du att i standardspel har svenska markförband inte tidigare förekommit, men däremot i form av spelmodifieringar.
Med Vingen menade du nog Viggen va?
Mvh, Lars

Anonym sa...

Moderna förband - nej, inte vad jag ramlat över. Men nu när jag tänker efter så kan jag minnas mig sett svenska medeltida förband i ej modifierat strategispel.
Viggen ska det vara.. moderna mobila rättstavningsfunktioner nonchalerar tydligen Svensk teknik när den var som bäst...
/BUCKAROO

Entreprenören sa...

Den svenska armén och dess förband finns även representerad i Empire total war som täcker tidsspannet 1700-1789. I Europa Universalis III finns även svenska förbandstyper med (kan t.ex. välja Gustavian infantry om man vill uppgradera från Tercian) men där är fokus på strategi snarare än fältslag så jag vet inte om det anses vara intressant.

Operation Flashpoint modden var förövrigt mycket intressant. På den tiden var det även populärt med snabbkommandon för att skicka ljud och den mest populära förolämpningen var "käka lusekofta din jävel".

Martin K sa...

Det var tamefan på tiden =D
Jag har ofta funderat över varför inte Dice (Den svenska spelstudion som utvecklat de populära Battlefield serierna) inte har gjort något spel med svenska, eller nordiska inslag.. Nåja, vi får hoppas på att man snart kan få spela som frivillig svensk i vinterkriget, som sabotör i Norge, eller vad tusan som helst =)

Kristoffer Bergqvist sa...

Creative Assembly's "Empire - Total War" låter spelaren kontrollera Sverige och svenska förband under 1700-talet, med en detaljrealism som imponerar!

Mig veterligen har hittills inget kommersiellt spel erbjudit möjligheten att spela ett modernt svenskt förband, precis som ovanstående talare redan påpekat.

Och nej, självklart är det inte Spanien vi pratar om. :)

Mvh
Kristoffer Bergqvist
@TheEAHoffe
Creative Director
EA Danger Close Games

Lars sa...

Tydligen populärt med verkliga förband.
http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Force_2:_Tale_of_the_Truthful_Pledge

Christoffer Jonsson sa...

I nya trailern visas klart och tydligt att det är svenska SOG man syftar på=) (Swedish SOG skymtar förbi på 1:10)

http://www.youtube.com/watch?v=fNQFig_258A&feature=youtu.be

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=T5MtlQlQUM8 ,här står de swedish SOG när dem visar sf förbanden.

Nils Eriksson sa...

Det finns även en mod till den populära militärsimulatorn ARMA 2 som heter "Swedish Army Mod". Jäkligt häftig faktiskt! :)

http://www.youtube.com/watch?v=CdS2VpvYHnk