torsdag 29 mars 2012

Försvarsbudgeten upp 7%, F-35-bas nära Kiruna och större hemvärn


"Varför F-35? heter denna färska kortfilm skapad av norska försvarsdepartementet.

Norges rödgröna regering ökar försvarsbudgeten med sju procent och bland satsningarna märks 52 amerikanska F-35-flygplan som delvis ska baseras nära Kiruna, mer hemvärn och en mer "arktisk" profil.

Det större försvarsanslaget möjliggör bland annat en ny norsk huvudflygbas i Ørland, som ligger utanför Trondheim, samt en mindre bas i Evenes, som ligger lite norr om Narvik och vars flygplats ligger sex mil från Kiruna kommun. Hur många av de 52 exemplaren av F-35 Lightning II som ska baseras på Evenes är oklart men norska NRK antar fyra till sex plan.

I övrigt finns det norska mediauppgifter om att nordnorska Troms fylke (ovanför Narvik) ska få en helt ny bataljon (stämmer det verkligen, någon norsk läsare som vet mer?). Uppenbarligen ska man i Troms satsa på en mix av yrkessoldater och värnpliktiga och en mer arktisk profil innebärande mer snöskotrar och sexhjulingar.

Klart är även att det norska hemvärnet fått i uppdrag att bli 2000 soldater till och att öka övningsaktiviteten. Huruvida norska hemvärnets specialförband HV-016 ska återupprättas eller ej är dock ännu oklart. Förbandets hemsida finns kvar och bevakar utvecklingen. Klippet nedan berättar om den märkliga nedläggningen av förbandet ifjol:


Kanske hade Breiviks massmord (delvis) kunnat förhindras om HV-016 funnits kvar. Prickskytteövningen som skildras hette "Falcon Eye".

Så vitt jag kan se har inga svenska medier ännu tagit upp Norges ökade försvarsanslag eller ens F-35-basen nära Kiruna. Blir det en upprepning av den svenska mediareaktionen på flera stora norska försvarsnyheter 2010?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt norska mediauppgifter drar man ner rekryteringsmålet för det norska hemvärnets insatsstyrkor med 2000 man. Kompensationen blir då en ökning av det reguljära med samma antal....

Vad man desutom gör, är att man avvyttrar två stycken fartyg som tillhör det marina hemvärnet. De är två år gamla och skulle ha varit i drift fram till 2025...

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Forsvaret-skal-fase-ut-to-ar-gamle-skip-6791905.html#.T3XkhPFhiK1

Det är inte bara på den här sidan kölen man är bra på att bränna pengar!

Tor-Helge Yttervik sa...

Hei,
Det er noe nytt med tanke på bataljoner, Panserbataljonen og Telemark bataljon blir likeverdige med stort innslag av grenaderer og vernepliktige. Altså blir det også vernepliktige i den tidligere hel-profesjonelle TmBn.

2.bn på Skjold skal utvikles/spisses mot arktiske operasjoner, så det er ikke snakk om noen nye bataljoner, heller en omstrukturering av eksisterende.