torsdag 8 mars 2012

Elitförband med rätt att frälsa


Generallöjtnant Albert E. Sljusar om presidentvalet plus senaste musikvideon om VDV, de ryska luftlandsättningstrupperna.

Under den senaste valrörelsen i Ryssland blev en anti-Putin låt av några VDV-veteraner stort uppmärksammad. Andra VDV-soldater producerade motlåten ovan, vars nyckelord är "stabilitet". VDV har skäl att se optimistiskt på framtiden.

För några år sen såg jag en stark rysk dokumentärfilm om en ortodox (på ryska rättroende) präst som var så fascinerad av VDV att han ville hoppa med dem. Det beviljades. Hans fallskärm ville dock inte utveckla sig ordentligt och han fick hemska skador. Som genom ett mirakel kunde han snabbt återhämta sig och fortsatte verka för återinförandet av fältpräster i Ryssland. Det är numera verklighet och ifjol blev det klart att även atomubåtarna får ortodoxa kapell ombord.

Det allra senaste är att VDV-prästerna - av vilka flera har 500 hopp bakom sig - i nästa vecka på allvar ska testa en specialkonstruerad modul, världens första fallskärmsfällningsbara kyrka. Så här ser den ut.

Följ den vidare utvecklingen genom VDV-kyrkans hemsida!

VDV kan även glädja sig över att man lär tillföras 100 nya transportflygplan av modell Il-476.

Resten av dagen ska jag skriva på en ny artikel för MILITÄRT om ryska prickskyttar och de särskilda prickskytteförband som nu skapas.

Inga kommentarer: