torsdag 5 augusti 2010

"Vi kan inte vänta"

En riksdagsledamot reagerar nu på förra veckans beslut i Moskva att höja försvarsutgifterna med sextio procent. Rolf K. Nilsson skriver på sin blogg: "Vi kan inte vänta till 2014 för att reagera på detta".

Rolf K. Nilsson är riksdagsledamot för moderaterna sedan 2006, ordinarie ledamot av Riksdagens försvarsutskott. Hans kritik faller inte enbart på oppositionen. Två rätt talande citat ur Nilssons blogg:

När Ryssland i dagarna har kommit med beskedet att man ska höja försvarsanslagen med 60 procent de närmaste åren, när den estniska regeringen för någon vecka sedan uttalade oro för de nyligen utplacerade ryska Iskanderrobotarna vid den estniska gränsen, ja då trixar och fixar moderaterna med rödgröna skatte- och pålagskonsekvenser för det svenska försvaret.

och:
Jag har med en dåres envishet tjatat om att försvarsberedningen bör läggas ner och att det borde ske en kontinuerlig omvärldsanalys som ska leda till uppdateringar av svensk försvarspolitik varje år. De beslut som har tagit i den svenska riksdagen för den kommande mandatperioden var rätta då. Men sedan dess har uppgifterna om en rysk ökning med 60 procent på försvarsanslagen kommit. Vi kan inte vänta till 2014 för att reagera på detta.

I skrivande stund har varken Moskvas beslut eller Rolf K. Nilssons reaktion ännu rapporterats av några riksmedier. Norska, kinesiska, brittiska m fl medier har rapporterat om den radikala höjningen av försvarsutgifterna. Brittiska Telegraph betonar att de nya pengarna framförallt kommer att gå till samtidiga inköp av flera större vapensystem.

Denna bloggs läsare som var med i vintras minns nog att norska riksmedier rapporterade utförligt om att Ryssland nu är tillbaka på kalla krigets nivå i militär flygaktivitet intill Norge. Mig veterligen rapporterades detta aldrig vidare i svenska riksmedier. Kommer följande att rapporteras? En ur kanadensisk synvinkel rätt allvarlig incident med ryskt strategiskt bombflyg inträffade härom dagen. Detta har rapporterats inte bara i Nordamerika utan även i Tyskland.

Observationsplatsen är en ny svensk blogg specifikt om nya ryska vapensystem. Den kommer med intressanta nyheter om bl a luftlandsättningstruppernas nya pansarfordon. Mitt tips är att åtminstone ögna igenom samtliga inlägg sedan bloggen startades för en månad sen.

För övrigt firade både Rysslands och Ukrainas fallskärmstrupper sin 80-årsdag i måndags. En rätt besynnerlig bild från firandet i Ukraina finns i denna bildkavalkad.

Sist men inte minst vill jag rekommendera detta blogginlägg om det ryska budgetbeslutet.

P.S.
Ett av Rolf K. Nilssons senaste inlägg har nu publicerats i DN.

2 kommentarer:

jan-olov sa...

Bra Gyllenhals

Delar HELT din inhämtning dina bedömningar och slutsatser.
Rolf K Nilsson är en utmärkt och klarsynt politiker men ett betydande civilcurage.

Lars Gyllenhaal sa...

Tack, tack. Hellre dock Gyllenskalp än -hals.

:-)

Lars