måndag 9 augusti 2010

Rivaliteten USA-Kina ökar

Under sommaren har en hel del allvarligt hänt mellan Kina och USA. Liksom fallet är med rivaliteten USA-Ryssland är det inget de berörda regeringarna gillar att prata om. Men nu har så pass mycket konkret inträffat att även DN idag stort uppmärksammar det inträffade.

Under rubriken "Kinas militär spänner musklerna" skriver idag DN:s Ewa Stenberg:

Men nu har Kina bytt linje och hävdar i stället att Sydkinesiska havet är ett nationellt kärnintresse, alltså något Kina är berett att offra liv för. Tidigare har Kina definierat Taiwan, Tibet och Xinjiang som kärnintressen.

Den 20 juli markerade USA:s utrikesminister Hillary Clinton att det är ett nationellt intresse för USA hur dispyten i Sydkinesiska havet löses. Strax därefter höll Kinas marin den största övningen i folkrepublikens historia i Sydkinesiska havet.


I papperstidningen består artikeln nästan av två helsidor, med fyra ståtliga bilder av Kinas militär.

Vidare säger den av Stenberg intervjuade chefen för SIPRI om Kinas militär att: "Det ser ut som om den håller på att positionera sig för att bli mer inflytelserik".

Läs hela Stenbergs artikel - som slutar med någon sorts motvikt till de mörka nyheterna - men se därtill även följande analys av de geopolitiska analytikerna på Stratfor. USA har alltså, snabbare än väntat, satt igång en ny process att försöka alliera sig närmare med flera av Kinas grannar:Som både DN och Stratfor påpekar innebär inte sommarens rekordstora kinesiska marinövning etc att regionen med nödvändighet behöver gå mot krig. Men riskerna för fler och allvarligare incidenter, särskilt i det allt mer traffikerade Sydkinesiska havet, ökar ofrånkomligen. Incidenter som i sin tur kan skruva upp rivaliteten ytterligare.

Kina är långt borta men moder Sveas bil är väl fortfarande en Volvo.

4 kommentarer:

Björn Englund sa...

Hej
Bra artikel.
Vilka är USA:s allierade i trakten. Det är väl ganska många.
En av de viktigaste och kanske mest starka framtida allierade är väl Indien?

Indien och Kina är inte så bra kompisar.

Kina borde känna sig ganska inringat.

Lars Gyllenhaal sa...

Kina har kanske inte lika starka allierade som USA i regionen (främst kommer väl Sydkorea, Taiwan och Japan) men å andra sidan hyfsat fotfäste i en lång rad länder.

Mvh,
L

Björn Englund sa...

Titta på denna om Ubåtar i Stilla Havet. Speciellt ubåtar hoss Kina, Usa och Vietnam...
En ny rapport.

Lars Gyllenhaal sa...

Du glömde länken