tisdag 30 november 2010

Ukrainas (halv)ryska framtid

De senaste dagarna har två väldigt läsvärda framtidsprognoser för Ukraina publicerats i USA. De tunga författarna är överens om att Ukrainas framtid till stor del lär bestämmas i Moskva men därutöver skiljer sig författarnas syn rätt mycket.

Den inflytelserike analytikern och journalisten Jeffrey T. Kuhner skriver i Washington Times om de många farhågor han hyser för Ukraina.

Underrättelseföretaget Stratfors chef George Friedman tror även han att Ukrainas framtid mer och mer kommer att bestämmas i Moskva. Men Friedman menar även att det finns geopolitiska, historiska och logiska skäl varför detta kommer (bör) ske.

George Friedmans färska resereportage/analys är lång men mycket underhållande (vikingarna får också vara med) och läsvärd, inte minst eftersom han själv är av ukrainsk-judisk härkomst, här är den: Geopolitical Journey, Part 6: Ukraine med tillstånd av Stratfor.

För den som vill veta mer om läget i Ukraina rekommenderas den mot en svensk publik (genom SMB) riktade Poltavabloggen (på engelska, av en ukrainsk officer).

Inga kommentarer: