torsdag 4 november 2010

Två tredjedelar från Arvidsjaur

För närvarande är fyra av sex plutoner på skyttekompaniet i Mazar-e Sharif från AJB i Arvidsjaur. Detta och en hel del annat intressant har man de senaste dagarna kunnat läsa i en rejäl artikelserie om de svenska soldaterna i Afghanistan.

Det är NSD, Norrbottens största tidning, som skickat ner sin reporter Jessica Rosengren och fotograf Kurt Engström till Afghanistan. Alla artiklar finns inte på nätet men en av de mest läsvärda, med fokus på jägarsoldaterna från Arvidsjaur, finns här.

Såg just på Jessica Rosengrens blogg att fler än jag fastnat för följande rader i en annan av hennes artiklar, som inte finns på nätet:

"På den sandiga, gropiga marken där det knappt går att utläsa vad som är gata och inte är gata, står en pojke med enkla kläder och ett leende på läpparna. Han har en MP3-spelare i handen och lurar i öronen. Kontrasterna är tydliga. Det är som en mix från Jesu tid fram till i dag."

Även bilderna i denna reportageserie är av hög klass - man kan se många av dem genom att klicka under bilden i den ovan länkade artikeln. Överhuvudtaget positivt att NSD lyft perspektivet och berättar inte bara om vad som sker inom Norrbotten utan även det som berör länet trots avstånd.

I dagens pappersversion av NSD rapporterar Jessica Rosengren inte främst, utan berättar mer personligt hur hon upplever situationen i Afghanistan. På NSD:s förstasida står det att texten är en krönika och därmed tycker jag det är helt befogat med reporterns eget tyckande, till och med nödvändigt. Tyvärr blev det fel inne i tidningen, för där står det inte "krönika" utan "nyheter: reportage". Detta lilla fel ska dock inte förmörka en synnerligen läsvärd satsning av tidningen.

Inga kommentarer: