lördag 13 november 2010

Rysk dödspatrull verklig?

Det blev ingen Bond-premiär i år, men världen fick i alla fall Putins "agent 006". Historien om henne och de andra avslöjade agenterna tar nu en mer våldsam vändning. Det finns nu även en svensk koppling av historisk natur.


Detta ryska teveinslag på engelska som sändes igår klargör att den avslöjade agenten Michail Vasenkov var riktigt duktig och att upprördheten i Moskva över det bakomliggande förräderiet verkar stor. Men existerar förrädaren?

DN, SvD och en lång rad seriösa medier runt om i hela världen är åter högst intresserade av Anna Chapman och hennes nio kollegor, främst Michail Vasenkov, som omtalas som någon sorts superspion.

Orsaken är "överste Sjtjerbakov", agenternas egen chef, eftersom det tydligen var han som avslöjade dem. Redan i somras uttalade Vladimir Putin själv ord som kan tolkas som en dom, genom att Putin sade "förrädare slutar det alltid illa för". Men är "överste Alexander Sjtjerbakov" en människa av kött och blod? Flera kommentatorer menar att han bara är ett påhitt som antingen ska "förklara", avleda eller fungera som vapen i en maktkamp mellan den ryska federala säkerhetstjänsten (FSB) och utrikesunderrättelsetjänsten (SVR).

Men om Sjtjerbakov finns och om det är korrekt, det som den vanligtvis rätt pålitliga ryska tidningen Kommersant har uppgett; att en "högt uppsatt källa i Kreml" sagt till tidningens reportrar (som figurerar i teveinslaget ovan): "Tvivla inte på att en Mercader redan har skickats efter honom"...

Mercader är alltså fortfarande ett begrepp i Ryssland. Man behöver inte säga hans förnamn, Ramon. Han var den spanske NKVD-agent (NKVD blev senare KGB) som med ett hugg med en ishacka mördade den landsflyktige sovjetiske dissidenten Leo Trotskij i Mexiko 1940.

Nu kommer vi till den svenska kopplingen, Ramon Mercader agerade inte ensam, vilket man kan tro av tidningsartiklar. Mercader var en del av "operation anka", som uppdraget att likvidera Trotskij faktiskt hette. Operationens chef var en legend inom NKVD:s spetsnaz. Han levde under många olika namn men hans mest riktiga namn var Naum Ejtingon. När Ejtingon som "general Kotov" var spetsnaz-chef i Spanien under spanska inbördeskriget utsåg han som sin vaktchef en svensk, spanienfrivillige Sven Brännström. För fler uppgifter om Brännström och bild av honom, se min och Lennart Westbergs bok Svenskar i krig. Jag hann intervjua en av Brännströms kamrater flera gånger.

Kommer nu ärkeförrädaren "överste Sjtjerbakov" även att få en ishacka i skallen som resultat av en "operation anka II"? Hm, så pass retro blir det knappast. För att vara mer allvarlig ska det bli högintressant att se om Sjtjerbakov existerar. I så fall kanske man även kan tro på att en Kreml-talesman uttalat de där orden om en Mercader och menade dem. Kommersant brukar som sagt vara en trovärdig källa, men tills vidare har jag mycket svårt att smälta att Kreml-tjänstemän ens anonymt skulle berätta att man skickat en verklig dödspatrull till väst.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt LA-Times säger den f.d. KGB-agenten Konstantin Preobrazjenskij:

“A mysterious Col. Shcherbakov is a red herring concocted by the Russian special services together with the Kremlin,” Preobrazhensky said. “They are little by little re-creating the Soviet Union institutions … including the KGB.”

Sen tycker jag att namnet Stjerbakov associerar till Schtirlitz:-) Som ju var dubbelagent på rysk film.

Lars Gyllenhaal sa...

Japp, detta skulle kunna handla om att en rysk myndighet vill svälja en annan. Ska bli spännande att se om mer handfasta bevis för Sjtjerbakov framkommer, eller inte.

Sjtirlitz-filmen jag försökte se var mycket seg men han har onekligen kultstatus.

Mvh,

Lars