onsdag 10 november 2010

Nordnorge prio 1

Norges (kanske hela Nordens?) största TV-skärm är nu kungligt invigd i samband med gårdagens invigning en kilometer inuti Reitanfjället utanför Bodö. Det nya högkvarterets arktiska roll för Nato betonas, liksom att personalens prio 1 är att "förstå det som sker i våra närområden".

Norges socialdemokratiska försvarsminister Grete Faremo har sagt om det nya högkvarteret i Bodö (Reitan): "vårt högkvarter på Reitan utanför Bodö kan framöver spela en mer central roll för alliansen".

NRK:s reporter bad Faremo precisera och hon svarade då: "Genom att de också kan dra nytta av vår kompetens om nordområdena och därmed styrka sin kunskap om den region som länge har varit starkt i fokus från vår sida i regeringen".

I samma NRK-artikel finns dessa ord av Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre (också socialdemokrat): "Nato måste få tillbaka fokus på sin gamla kärnuppgift, och mindre utkämpa krig i fjärran trakter".

Chefen för norska försvarets nya operativa högkvarter i Bodö, generallöjtnant Bernt Brovold, sade följande i samband med gårdagens invigning: "Det viktigaste är människorna som jobbar här som också är högkompetenta, och redo att utföra det som är våra uppgifter - att förstå det som sker i våra närområden, därnäst att planlägga alla militära operationer, hemma och ute".

Inga kommentarer: