onsdag 3 november 2010

Bloggläsare i USA och Afghanistan

Att den här bloggen skulle vara så pass läst utomlands som den är hade jag inte väntat mig. Sedan en tid finns det även läsare i Afghanistan.

Som flera läsare kanske redan noterat finns ingen räknare som visar hur många som tar del av denna blogg. Orsaken är faktiskt att jag till nyligen inte var tillräckligt intresserad av resultatet för att ta reda på hur man gör för att installera en. Tiden gick och jag tänkte väl som så att eftersom jag inte installerat någon i startskedet så får det va. Men i förra månaden upptäckte jag att någon annan (en dator/anställd på Blogger?) ändå i våras satte in en räknare, som dock inte syns "utanpå" bloggen. Det var i samband med att jag upptäckte bloggens automatiska statistikfunktion som jag upptäckte detta.

Med tanke på att de här uppgifterna kanske säger något om själva intresset för säkerhetspolitik, publicerar jag nu det jag finner mest talande av statistiken.

För det första har bloggen sedan räknandet började i mitten av maj 2010 (bloggen startades i september 2009 men data samlades inte in då) haft 29,962 pageviews. På sistone har intresset tydligen ökat eftersom bloggen under föregående månad (oktober 2010) hade 8,741 pageviews. Ni som läsar detta som är mer kunniga bloggare får mycket gärna kommentera dessa siffror. Misstänkar att inte alla pageviews genererats av människor utan även av sökrobotar. Men hur många procent av pageviews står såna för?

Mest förvånad blev jag av sektionen "audience" som alltså visar i vilka länder bloggläsarnas datorer hör hemma. Dessa uppgifter antar jag inte stämmer till hundra procent men ordningen antar jag stämmer. Att 27,160 pageviews kommer från datorer i Sverige förvånade mig inte. Men hur tolka att USA kommer på andra plats, är det mest pga. svenskar som har sina datorer i USA virtuellt? Eller är det mest svenskar i USA och svenskamerikaner?

Efter USA kommer följande länder i "storleksording": Finland, Norge, Storbritannien, Belgien, Tyskland, Ryssland, Kanada och Estland. Med Estland slutar listan men jag ser att det de senaste veckorna dykt upp några läsare i Afghanistan, Brasilien och Sydafrika. Apropå Afghanistan fick jag en ovanligt intressant kommentar från det landet, som man ser antingen genom att klicka här och kolla längst ner, eller genom att scrolla ner till senaste inlägget om Afghanistan och klicka på "kommentarer".

För övrigt kan jag inte se datorernas adresser (IP) och har absolut ingen lust att ta reda på hur man gör för att få se dem. Någon måtta på snokandet får det vara.

3 kommentarer:

Simon sa...

Konstaterar att orsaken till att din blogg går bra beror på att de ämnen du skriver om är väldigt intressanta och du skriver det på att bra sätt =)

Anonym sa...

En förklaring till dina amerikanska träffar kan vara denna.

Jag som befinner mig pa Utlandstjänst använder ett nätverk som tillhandahalls av amerikanerna och all min trafik gar via en server i USA. Jag kan tänka mig att fler är i samma situation även om inte alla i Utlandsstyrkan är det.

Anonym sa...

När man surfar till hemsidor skriver man ju in en adress i stil med aftonbladet.se för att komma till rätt sida. Mindre känt är, att varje dators ip-adress utåt sett för andra hemsidor också har en sådan adress, fast lite mer krånglig i stil med 3253rds.543trfs.35tgre.sdsd.bredbandsbolaget.se till exempel. Det är denna adress som blogger gör statistiken ifrån, den kollar på den sista biten, .se alltså. Vissa leverantörer i Sverige har en adress som slutar på .com för sina användares datorer trots att de finns i Sverige, t.ex. Telia, och därför visas dessa som amerikanska, då alla adresser som slutar på .com räknas som det. Där har du den förmodligen största delen av förklaringen! Stort tack för en väldigt bra blogg för övrigt, hälsar en av de läsare som tidigare läste din blogg från .ru, alltså Ryssland.