onsdag 11 maj 2011

Waffen-SS i nyheterna


Statliga Russia Today om kravallerna i västra Ukraina som ännu inte skildrats i svenska medier (eller?).

Segerdagen 9 maj innebar inte bara flotta parader utan även stora bråk i västra Ukraina som ryska medier skildrade stort och utförligt. Därför tog flera av gårdagens ryska nyhetsinslag upp Ukrainas och baltstaternas förhållande till Waffen-SS.

Varför så många ukrainare och balter mer eller mindre frivilligt gick med i Waffen-SS är inte lätt att kort besvara. En rad nya böcker i ämnet finns på engelska och på svenska kommer det nu fler böcker. Helt kort kan det konstateras att alla seriösa historiker i Ryssland och väst numera är överens om att sammanlagt över en miljon personer från (tidigare) sovjetiska områden av olika skäl bar tysk uniform.

Klart är också att man i ryska medier fokuserar på ukrainarna i Waffen-SS - och på köpet balterna - plus dessa länders nynazister, när det som i måndags blev bråk i västra Ukraina. Bråk som nog utlöstes av radikala nationalister och mindre grupper av rena nynazister.

De över 100,000 ryska soldaterna i Waffen-SS och Wehrmacht nämns mer sällan i dagens ryska medier. Men det gör däremot jag i min nya bok Tyskar och allierade i Sverige eftersom jag kan belägga - med flera fotografier - att även soldater ur "Ryska befrielsearmén" (ROA) kom till Sverige några dagar före krigsslutet i Europa.

Här ytterligare ett ryskt teveinslag från igår:

4 kommentarer:

Kalle sa...

Över en miljon _sovjetmedborgare_? Räknar man då in även västukrainare och balter? Det är väl högst tveksamt att beteckna dem som sovjetmedborgare i detta skede av världshistorien?

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Kalle,
Enl t ex den ryske militärhistorikern Drobjazko var det drygt 1,2 miljoner personer från SSSR i Wehrmacht, Waffen-SS och den tyska polisen (som till sist var en del av SS). Jag förenklade detta men ser samtidigt din point. Jag ändrar nu i bloggen till "från (tidigare) sovjetiska områden".

Drar man bort personerna från västra Ukraina och Baltikum kan man ändå säga "drygt en miljon pers".

Mvh,

L

Anonym sa...

Skulle vara intressant om du mer exakt anger vad du menar med "seriösa historiker".

Lars Gyllenhaal sa...

Till att börja med Alexander Dallin redan på 80-talet i andra upplagan av "German rule in Russia" och efter Sovjetunionens fall finns en rad ryska och brittiska böcker i ämnet utgivna av det ryska förlaget AST resp. brittiska förlaget Osprey. Tror faktiskt det numera inte finns någon militärhistoriker vare sig i Ryssland eller väst som ifrågasätter att de var kring en miljon. Frågan är om de var 900 000, 1 miljon, 1.2 eller fler.
Mvh,
Lars