torsdag 19 maj 2011

Arktisk brigad redan i år?

En rad medier, även svenska, rapporterade i mars att Ryssland vill inrätta arktiska brigader. Enligt en av Rysslands viktigaste tidningar avser man inrätta den första före detta års slut, vid norska gränsen.

Enligt en artikel i gårdagens Nezavisimaja Gazeta, sammanfattad av norska Barents Observer, blir Petjenga kommun (på finska Petsamo) med gräns till både Norge och Finland, först med att få en arktisk brigad, sannolikt i slutet av detta år.

Detta innebär dock inte fler brigader i Petjenga, utan vad det handlar om är att den existerande 200. brigaden i kommunen stöps om och får ny utrustning och utbildning med betoning på arktisk förmåga. Man nämner även att en del av brigaden ska bli luftburen.

Den ryska tidningens källor är namngivna talesmän för det ryska försvarsministeriet.

1 kommentar:

Roger Klang sa...

Jo, och kanske skulle du tillägga att Finska Petsamo är i rysk besittning sedan andra världskriget och att det är mineralrikt på Nickel, som ju används till kulor för vapen, och att det var Finlands smala andningshål mot Arktis. Men det skrev du ju i din bok "Slaget om Nordkalotten". Fast alla kanske inte har läst den.

Roger Klang