lördag 21 maj 2011

Var ligger Sverige?

Statsvapnet för Belarus (Vitryssland). Visst är det praktiskt med statsvapen som inkluderar kartor? Heraldik och geografi i ett.

Låt oss säga att den danska kronan på tio dagar skulle tappa två tredjedelar av sitt värde och att danskarna skulle börja hamstra varor. Bara lite längre bort från Stockholm ligger Vitryssland/Belarus, där denna utveckling just nu faktiskt utspelar sig.

Man kan i svensk press, så vitt jag kan se, ännu bara ta del av denna dramatiska kris i Sveriges närområde genom dagens DN. Mer exakt genom DN ekonomidelens sidan tre. Notisen ifråga är ännu inte online.

Som DN och än mer amerikansk och brittisk press kan berätta så lär det hela sluta med att ett större land i öst som börjar på R (och inte är Rumänien) tar över den vitryska ekonomin.

Notera Minsk-diplomatens ord i Financial Times om att landet är på väg mot Zimbabwe ekonomiskt sett. Förhoppningsvis en stor överdrift men ovanligt odiplomatiska ordval.

Inte ens en notis i svenska medier blev det dock av den ryska och norska nyheten att Ryssland preciserat att man vill etablera den första arktiska brigaden före detta års slut, intill Norge och Finland. För övrigt hade Russia Today ett inslag för några veckor sedan om att detta var på G, som har fått ny aktualitet.

Därmed kan man åter igen ställa sig frågan om Sveriges geografiska läge på något besynnerligt sätt har förändrats.

Den i finsk teve stort uppmärksammade nya svenska boken om konfliktscenarier i Östersjöregionen har nu i alla fall uppmärksammats av SvD:s ledarsida. Dock utan att något sägs om Iskander-uppgifterna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ang kartor eller landsreferenser på flaggan.
Ungern håller på att byta flagga.
Dom lägger till det gamla statsvapnet på flaggan.
Det är väl inte en allt för ful utsmyckning om man då inte börjar fundera på vad det gamla statsvapnet har för innebörd.
Överst är det en kungakrona, eftersom ungern på gamla tider var ett kungadöme.
På höger sida ett par röda och vita streck, det är Ungerns floder. Fast det ritades före 1'a världskriget vilket gör att många av floderna i dag ligger i grannländer.
Sedan undertill, 3bergstoppar.
Samma där. Inte många av dom topparna kvar i Ungern idag.
På vänstra sidan ett dubbelkors, har något att göra med katolska kyrkan och att Ungerska kungen är tillsatt av påven..osv..

Man kan nog påstå att grannländerna inte är så glada i detta ;-)

/Tinhead