onsdag 4 maj 2011

Sommarens insatser i Afghanistan och Libyen


Att hitta SEALs som vill prata om operation Neptune´s Spear är inte helt lätt men en av mina släktingar over there har hittat en tidigare SEAL som ställde upp och lyfter fram underrättelsearbetet bakom räden.

Med Osama bin Ladin borta, hur ser sommarens utmaningar ut för Sverige i Afghanistan och Libyen? Johan Wiktorin på Försvar & Säkerhet kommer med flera synnerligen tänkvärda slutsatser och funderingar.

Wiktorin ställer indirekt brännheta frågor till svenska politiker genom att skriva:

"Samtidigt har våra politiker hårt bundit sig för att slutföra Afghanistaninsatsen, vars tribut riskerar att öka det närmaste året. Omvärlden upplever också andra konvulsioner, inte minst i Syrien, Jemen och Pakistan. Saudiarabien och Iran är på kollisionskurs med varandra."

Om Libyen skriver Wiktorin hur flera länders ställningstagande kan hänga ihop med dessa länders geografiska närhet till Belarus (Vitryssland) och:

"Glappet mellan än högre politiska ambitioner och viljan att avdela medel för dessa har ökat hos de största deltagarna."

Läs absolut hela Wiktorins inlägg.

Att Wiktorin ska få offentliga svar på sina frågor är osannolikt men nog är det hög tid att offentligt konstatera, som Wiktorin också skriver, att "världen lever mycket farligare än på länge."

Inga kommentarer: