fredag 4 december 2009

Mer rimlig skildring av vinterkriget?

Enligt denna recension i NY Times har nyligen ett ryskt icke-nationalistiskt verk om Rysslands turbulenta 20:e århundrade utgetts. Jag har själv inte ens sett de två volymerna ifråga men om bara hälften av vad som står i recensionen stämmer så är det en stor och trevlig nyhet. Jag efterlyser härmed reaktioner. Någon som vet mer, särskilt om hur finska vinterkriget skildras?

1 kommentar:

Anonym sa...

Du kommer att bli glatt överraskad, Lars. I Zubovs fina historik kan man t.ex. läsa om de portugisiska barnen Lucias och hennes syskons uppenbarelser den 13:e varje månad under 1917, då Gudsmodern själv uppenbarade sig för dem, och varnade för de olyckor som skulle komma över Ryssland, om inte människorna bad om syndernas förlåtelse och läste rosenkransens bön många gåner om dagen.

detta upptar tre sidor om 1917, där för övrigt klargörs hur den tyske inflytelseagenten Vladimir Lenin i juli 1917 inleder ett landsförrädiskt uppror, på Kaiser-Tysklands initiativ, för att ta loven ur den ryska arméns sommaroffensiv.

för att få valuta för sina miljoner mark till Lenin kräver Tyskland i oktober samma år att han åter måste visa i handling att han har förtjänat pengarna. därför är Lenin så ihärdig med att genomföra statskuppen.

i den stilen vandrar läsaren framåt genom den katastrof som kommunisterna pressade på ryssarna mot deras (ryssarnas!) vilja i närmare sjuttio år.

Mycket nöje! Boken (1.800 sid) kostar inte mer än en svensk deckare eller roman i nyutgåva.

Russo