torsdag 24 december 2009

Barentsregionen år 2020

En norsk fallskärmsjägarveteran född i Ryssland minns patrulluppdrag på Nordkalotten och berättar hur det var att bli dömd till döden. Det är ett sätt att beskriva en radiodokumentär som jag nyligen bidrog till med research. Men kanske kan den också säga någonting om hur framtiden häruppe i norr skulle kunna vara?

Dokumentären ifråga - av Gunilla Bresky vid Sveriges Radio Norrbotten - finns en tid framöver att lyssna på över nätet genom denna sida på Sveriges Radio.

Jag är rent ut sagt rätt stolt över att ha bidragit till denna dokumentär och hoppas att du kommer att ta dig tid att lyssna på den. Särskilt slutet är speciellt, tycker jag.

Notera att dokumentärens huvudperson Leif Schanche föddes i Murmanskområdet under tsarrysk tid. Snacka om att vara välbevarad.

Jag blev påmind av Leif Schanches ord om de enorma resurser som sattes in häruppe, i rena ödemarken, under andra världskriget. Sammanlagt skickade ett antal länder hit flera hundratusen unga män i Schanches generation, liksom toppmodern utrustning för x antal miljarder. Mellan 1941 och 1945 samarbetade norrmän, ryssar, britter och amerikaner för ett gemensamt mål: att besegra den tyska krigsmakten.

Tänk om man i vår tid kunde samarbeta mot vår tids svåraste utmaning i norr: klimat- och miljöproblemen i Arktis. Flera aspekter av våra totalförsvar, t ex spaningsflygplan och räddningstjänster, skulle kunna användas för att ta sig an dessa enorma utmaningar.

Låt oss drömma om en annan och bättre Barentsregion år 2020 än det dystrare Barents som vi idag verkar vara på väg mot. Ett Barents präglat av att åter gemensamt ta sig an ett mycket svårt problem. Ett Barents präglat av mer vardagliga kontakter över gränserna. Ett roligare Barents.

Kanske var det Leif Schanche som fick mig att tänka på en annan fallskärmsjägare som också betyder mycket för mig vad gäller ledarskapsstil och stil överhuvudtaget: Torbjörn Elming, också han född här uppe. Jag blev påmind om denna osannolika men dock sanna historia om Torbjörn Elming som på något sätt passar extra bra så här i juletid. Läs den, du kommer inte att ångra det.

GOD JUL!

2 kommentarer:

nicke-s sa...

Tack för att du ökar på våra kunskaper i området Lars.

God Jul & Gott nytt År

Andersson sa...

God Jul och gott nytt år.