måndag 7 mars 2011

Ryssland ifrågasätter ny USA-bas i Polen

USA:s och Polens utrikesministrar har nu bekräftat att Polen ska få en amerikansk bas för jaktflyg, av typ F-16. BILDKÄLLA: USAF

I fredags bekräftades det att USA kommer att etablera en flygbas i Polen för jaktflyg. Fram till nu har amerikansk närvaro i Polen närmast varit symbolisk genom ett enda batteri Patriot-robotar, som dock väckte rysk kritik. Det nya beslutet om jaktflyg har redan väckt stark rysk kritik.

Man kan notera att det i samma polska nyhetsartikel framförs frän kritik mot Belarus (Vitryssland) av Polens utrikesminister Radek Sikorski och särskilt relevanta för alla EU-grannar är väl följande ord av Sikorski: "EU och Förenta staterna är ansvariga inte bara för EU:s södra grannskap men även för dess östra grannskap".

Igår betecknade Rysslands Nato-sändebud även den omtalade nya robotskölden i nuvarande tappning som "ett potentiellt hot mot Ryssland".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Aviano och Spangdahlem roteras till Lask.

Anonym sa...

Lars,
Jag uppskattar verkligen din sida då den, precis som du själv ofta påpekar, lyfter saker som inte passar vår verklighetsskildring. Vore även kul om du ville skriva en uppföljare till "Ryssland och den svenska nedrustningen". Saker och ting har ju i proportionen ändrat sig markant och dess riktning går ej att undvika såtillvida man inte fortsätter med att enkom skåda sin navel.
Keep up the good work!

/Kalle Kavallerist