lördag 5 mars 2011

Kungens VERKLIGA talIgår hade jag förmånen att få gå på bio med min hustru och se "The King´s Speech". Jag hade inte läst så mycket om storyn och tänkte att filmen skulle vara en avkopplande kontrast mot det jag mest sysslar med: krigshistoria. Jag hade fel men blev ändå glad av filmen.

Utan att spoliera för dem som inte sett filmen kan jag väl avslöja att det tal som är filmens höjdpunkt är intimt förbundet med andra världskriget. Merparten av filmen kretsar dock inte kring 39-45 utan snarare handikapp, vänskap och en mycket speciell man från Australien. Att både denne man, Lionel Logue, och den blivande kungen kunde relatera till första världskriget var nog en förutsättning för att de kunde lägga bort titlarna. Detta sägs inte uttryckligen i filmen men man kan ana det.

Om jag skulle använda ett enda ord för att beskriva filmen skulle det nog bli finstämd. Det visade sig också vara en riktigt rolig film. Jag var inte ensam i publiken om att skratta både högt och hjärtligt flera gånger. Hm, när gjorde jag det senast så pass mycket i en biosalong?

Filmen gjorde mig riktigt nyfiken på verklighetens kungliga tal. Mycket riktigt, Youtube har givetvis det riktiga talet, se ovan.

Inga kommentarer: