tisdag 1 mars 2011

Kalla kårar och skratt

En av Norges populäraste faktaböcker just nu handlar om kalla krigets kanske känsligaste affär för Norge: U2-affären.

Igår var jag på snabbvisit i den norska huvudstaden. Vid besök i norska bokaffärer var det en sak som märktes: ett intresse för kalla krigets konsekvenser för Norge.

Förutom färska exemplar av boken om hemliga krigsplaner för Nordnorge (mer om den kommer) är boken ovan om U2-affären tydligen en av de just nu populäraste faktaböckerna i Norge.

En tydligen populär köpfilm på DVD (som visats på norsk teve) heter "Kall kapplöpning" och har undertiteln "Efter issmältning följer oljefeber och kallt krig". Återkommer till den när jag sett den.

Det norska intresset för både det historiska kalla kriget och ett befarat nytt kallt krig framgår även av den norska bloggen Isfronten som är kopplad till en stor utställning på temat i nordnorska Bodö, där det mest omskrivna U2-planet skulle landa och varifrån den norska försvarsmaktens insatser sedan ifjol leds (Reitanhögkvarteret).

Men det historiska kalla kriget var härom året även föremål för en hejdlös actionkomedi om ett norskt specialförband under 1970-talet, "kung Olavs enhet för osynlig krigföring": Ninjatroppen (ultrafiktiv). Här är filmens trailer:

Inga kommentarer: