lördag 12 mars 2011

Japanskt och svenskt civilförsvar

Den internationella symbolen för civilförsvar.

Cornucopia har en tankeväckande bevakning av dramat som nu utspelar sig i Japan. Det kan nog bli flera indirekta effekter av katastrofen inom EU, och inte bara ekonomiska. Skeendet utgör en stor påminnelse om vikten av ett fungerande civilförsvar.

Sveriges civila beredskap för katastroflägen var i fokus på Cornucopia för en månad sedan.

Det finns redan en mycket utförlig Wikipedia-sida om gårdagens katastrof i Japan. Den uppdateras givetvis hela tiden och kan också vara en intressant källa under de närmaste dagarna. Sidan finns även på svenska men är inte lika utförlig som den engelska.

I svenska medier och på svenska försvarsrelaterade bloggar - inklusive denna! - diskuteras mest den militära delen av svenskt totalförsvar. Kanske det blir ändring på det nu?

För att byta ämne tipsade en läsare mig om denna brittiska artikel som bekräftar att lilla Bahrain ur brittisk synvinkel anses utgöra en större utmaning än Libyen.

Gissningsvis kommer katastrofen i Japan och upproren i arabvärlden att dominera resten av vårens nyhetsflöde.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har bara sett skyddsrumsskyltar i Sverige, Finland (väestönsuoja) och Norge (tillfluktsrum). Beror det på att jag har inte varit tillräckligt observant i andra länder eller att deras skyddsrum inte är skyltade eller att det inte finns så många?