torsdag 31 mars 2011

CIA:s SOG i LibyenFlera källor indikerar att CIA, högst sannolikt deras Special Operations Group (SOG, ej att förväxla med svenska SOG), finns i Libyen sedan veckor. Möjligen sysslar de nu inte bara med underrättelsearbete utan även utbildning/rådgivning för rebellsidan.

8 kommentarer:

chefsingenjören sa...

Mycket intressant och klara paralleller med de initiala insatserna i Afghanistan 2001.

http://www.amazon.com/Ghost-Wars-Afghanistan-Invasion-September/dp/1594200076

Vi får hoppas på att man stannar på denna nivå avseende marktrupper. Rådgivning, utbildning, FAC, eventuellt vapenförsörjning, men inte markstrid!

Anonym sa...

CIA:s SOG, är det en egen enhet, eller är det en avdelad del av Delta?

Anonym sa...

Hm, ja, och? Det rör sig såklart en hel rad specialförband från USA, Storbritannien och Frankrike på marken. De pekar ut mål, bidrar till lägesbild, tar kontakter, ger råd. Nyhetsvärde hade det väl varit i om de inte fanns där.

Lars Gyllenhaal sa...

Anonym 22:52,
CIA:s SOG tillhör helt CIA, inget inlånat. Delta är en del av militärens motsvarande förband, dvs mest kvalificerade specialförband. En och annan som varit i Delta lär dock ha rekryterats av CIA till deras SOG.

Anonym 00:27,
Det är, som du påpekar, inte så konstigt att de finns på marken där nere. Men om du tar och kollar igenom inslaget en gång till finns det signaler om att en utbildningsinsats kan vara förestående eller rent av redan beslutad. Det är det nya steget i operationen - dock oklart om man har tagit det eller kommer att ta det. Men gör man det så behövs mer underhåll etc, se den första kommentaren.
Mvh,
Lars

Anonym sa...

Ok, hade dålig koll på detta. Inte konstigt på något sätt då USA och dess statliga säkerhets och försvarsorganisationer har en tradition av att bygga upp parallella och ibland direkt konkurrerande verksamheter enligt den federala maktdelningsprincipen. Det finns säkert fördelar att låta CIA ha en egen operativ rent styrka med militär kapacitet - korta led om inte annat. Å andra sidan måste, motsatsvis, engelsmännen ha en enorm fördel i sin organisation att samla all ren operativ erfarenhet och styrka i ett enda förband.

/"Anonym"

Anonym sa...

Fast det gör ju inte engelsmännen heller...

martin karlsson sa...

Jag tänkte för migsjälv då Obama två gånger i samma mening sa att de inte skulle sätta in marktrupper, att de har garanterat redan perrsonal på marken, och så rätt man hade..

martin karlsson sa...

Hmmm..samma sak som de gjorde i afghanistan under sovjetinvasionen...o se hur det gick där..att de inte lär av historien...