onsdag 5 mars 2014

Spetsnaz på Krim


De ”mystiska” soldaternas varningsskott. De skjutande är ryska soldater men exakt förbandstillhörighet oklar.

Under gårdagen avlossades de första skotten - av ”okända” trupper mot obeväpnad ukrainsk flygvapenpersonal. Tack och lov bara varningsskott. Den ukrainska militären har nu släppt uppgifter om vilka de ryska förbanden på Krim är, bland annat ingår en spetsnaz-brigad.

President Putin talade igår länge inför ryskspråkiga journalister. Han sade bland annat att de trupper som belägrat respektive intagit ukrainska baser med mera inte är ryska, utan ”lokala självförsvarsstyrkor”. Han sade även att Ukrainas militära styrkor på Krim nu helt ”är i Krimbefolkningens händer”.

Jag har kontrollerat vad Putin sade och har gått igenom hans framträdande i skrift, bild och ljud. Kort sagt stämmer svenska och andra mediers rapportering om Putins besynnerliga påståenden.

Var och en kan dock lätt konstatera att betydande mängder ukrainsk militär på Krim, sannolikt flertalet, inte har bytt sida. Alla som känner den moderna ryska militären kan av tusentals bilder och filmklipp tagna på flera platser även se att det inte bara är de omärkta ryska uniformerna (av senaste modell) som kommer från den ryska armén, utan även kevlarhjälmarna, automatvapnen och holografiska sikten stämmer in helt på ryska styrkor. En av hjälmtyperna finns enbart inom ryska elitförband, modellen 6B26.

Lägg därtill de fordon som det nu kommit ut allt fler bilder av, och särskilt då den pansarbil som syns på många bilder och i klippet ovan, GAZ ”Tigr” från Ryssland. Fordonet ifråga finns i den aktuella regionen enbart i rysk tjänst. Närmsta andra land som har GAZ ”Tigr” är Armenien.

Att en betydande andel, sannolikt det absoluta flertalet, av de ”lokala självförsvarsstyrkorna” kommer från Rysslands väpnade styrkor, till stor del från ryska elitförband, är kalla fakta. Av uniformer och utrustning går det att se att många ryska soldater är från luftburna förband och marininfanteriet. Ukrainas militär har nu också släppt uppgifter om mer exakt vilka förband som tillförts de ryska styrkor som helt legitimt fanns på Krim sedan tidigare. Enligt dessa uppgifter rör det sig om den 31:a luftburna brigaden ur VDV, den 18:e mekaniserade brigaden (pansar) och den 22:a spetsnaz-gardesbrigaden.

Vi författare av boken Ryska elitförband anser att de ukrainska uppgifterna är sannolika, både på grundval av alla bilder och filmklipp och de utpekade förbandens karaktär. Den 22:a spetsnaz-gardesbrigaden råkar vara en av de brigader som Joakim von Braun och jag beskriver mer ingående i vår bok (s. 67-68). Den är kort sagt särskilt stridserfaren - hade på sovjetisk tid personal i både Angola och Afghanistan. På senare år har den stridit i Tjetjenien och Georgien. Som vi skriver i boken ingår i denna brigad även en grupp för psykologiska operationer.

Frågan man nu verkligen kan ställa sig är varför Rysslands president och ryska statsmedier fortsätter att desinformera om soldaternas nationalitet. För det andra, existerar fortfarande möjligheten för Ryssland att dra sig tillbaka till utgångsläget, om man nu skulle önska göra det? Förtroendet mellan de ryska och ukrainska styrkorna på Krim måste vara så gott som omöjligt att återupprätta, och därmed kommer en av parterna att inom kort försvinna, på ett eller annat sätt. Att den ryska parten helt skulle försvinna från Krim är fullständigt otänkbart av en lång rad skäl.

För att återvända till Kremls insisterande på att kalla sina egna trupper för ”lokala självförsvarsstyrkor” skrev igår Johan Wiktorin en extremt läsvärd lägesanalys och särskilt dessa ord i den tog jag till mig: ”Tänk om det var detta som han ville förmedla? Vem vill utmana en galning med kärnvapen?” Det är en möjlig tolkning av de till synes utomjordiska uttalandena. Men hur rationellt är det egentligen att vilja projicera en bild av att man är irrationell? Är det inte irrationellt?

9 kommentarer:

Anonym sa...

AJAJ dendär vapenhanteringen, särskilt "proffsiga" verkar de ju inte vara

Mvh. Finsk Reservist

Anonym sa...

En möjlighet kan ju vara att Putin inte har full kontroll över sina väpnade styrkor. Så att det kommer motstridiga uppgifter kan väl också bero på att det är olika ryska viljor som agerar?

Bodis sa...

Haha tänkte samma sak. Han håller den gangsta style (inte gangnam style).

Anonym sa...

Tycker tvärtom, finsk reservist.
Jag slås av hur avslappnat och vant de hanterar sina vapen. Rörelsen är mycket lugn och medveten. Inga tecken på nervositet här, inte

Mvh, finsk soldat.

Anonym sa...

Aha.,och det har aldrig fallit herr "expert " in att dessa kan vara kontraktjiki ? Privat kontrakterad personal med bakgrund inom specialstyrkorna...idioti att påstå att det är spetnaz enbar för att de ser ut att vara de eller för att de talar Ryska. Har herr he he "expert" missat att de senaste 15 åren utförs alltfler operationer av just privata kontraktörer ? Herr expert framstår som lite inkompetent och herr Putin ljuger inte. Dessa män är INTE Ryska soldater. Däremot är de Ryssar vilket de inte förnekar. Läs på lite mer herr "expert" och slå upp ordet "kontraktjik"...

Erik sa...

Korspostar mitt inlägg från cornucopias blogg eftersom det kanske är lättare att få vettiga svar här:

Nu när soldaterna är identifierade är det kanske dags att bedöma deras förmåga. Eftersom det inte handlar om att skjuta på varandra i dagsläget så kanske det mest är uthålligheten som är aktuell. Hur länge kan 22:a Spetsnazbrigaden stanna till exempel i Simferopol utan understöd och riktiga försörjningslinjer från Sevastopol eller lokalbefolkningen? Går det att svälta ut ryska armén från Krim?

Klart är i alla fall att de ukrainska soldaterna inte har några sådana problem ens i de fall där de är "belägrade", har sett bilder på släkt och vänner som kommer med matkassar till "våra killar som har det jobbigt nu". Oavsett etnicitet så har inte ryska militärer någon fördel av hemmaplan på Krim.

Anonym sa...

Tack Lars för dina kommentarer om de ryska förbanden. De var verkligen intressanta.

//Gunnar

Anonym sa...

HMMM "expert " AMATØR

Lars Gyllenhaal sa...

Hej du/ni som tror att det handlar om ett militärföretags personal. Förklara gärna hur dessa contractors skulle ha fått tag på GAZ Tigr i hundratals exemplar och varför man bär exakt samma utrustning som ryska (elit)förband. Och vem skulle ha råd att bekosta dem, särskilt på Krim?
Mvh,
Lars