lördag 29 mars 2014

"All krigskonst handlar om att vilseleda"

Putin tackar sina styrkor för insatserna på Krim (med engelsk översättning).

Igår slutade president Putin låtsas som om de segerrika styrkorna på Krim inte var hans. I samma stund inledde han också en ny fas i sin kommunikation med Ukraina och väst.

I sitt tal igår berömde Putin sina på Krim deltagande styrkor inte bara för att ha uppträtt "professionellt" utan även för att ha uppvisat "personligt mod".

Som jag i artikelserien MILITÄRT! har tagit upp så är en av Putins viktigaste livserfarenheter värdet av kampsport, särskilt asiatisk. Detta i kombination med det intresse för historia och det militära som han ofta demonstrerar gör att man kan utgå från att han är väl förtrogen med den kinesiske generalen Sun Tzus klassiska bok Krigskonsten. Det är högst sannolikt att han kan recitera dessa ord av Sun Tzu: "All krigskonst handlar om att vilseleda" och "Överlägsen skicklighet består i att bryta fiendens motstånd utan att strida".

Att inte förklara Ukraina krig och inte ens kännas vid de okända "hövliga människor" (senare även kallade marsianer) som tog över Krims flygplatser och sedan hela halvön visade sig vara mycket framgångsrik vilseledning (gav värdefull tid). Att nu säga hur det egentligen var, se klippet ovan, är i linje med Putins stil. Dock tog det längre tid förra gången, efter Georgienkriget 2008. Men till slut blev det känt även genom Sveriges Radio att Ryssland före kriget utbildat den lokala milisstyrkan i Sydossetien och även på andra sätt laddat upp i området.

Det främsta budskapet Putin nu har till ukrainsk och västlig publik är att han är storsint mot de besegrade. Igår har man i rysk TV kunnat beskåda hur de ukrainska soldater som gått över till Ryssland genast har fått både bättre kök och uniformer, givetvis nya ryska uniformer. Idag har TV-tittarna fått se hur fordon från de förband som inte bytt sida nu med rysk hjälp skickas över den nya gränsen, med brasklappen att fordonen underhållits mycket dåligt.

Kommer Putin att fortsätta in i östra Ukraina? Det stora budskapet från ryska UD är nu att han inte kommer att göra det. Det går inte att utesluta att det faktiskt är stopp. Emellertid krävs det inget större minne för att komma ihåg hur bland annat Rysslands röst skrev i början av denna månad: "Ryssland tänker inte annektera Krim". Måhända tänker Putin använda de ryska förband som nu står nära Ukrainas styrkor i alla väderstreck enbart för att pressa och stressa Kiev i linje med "Överlägsen skicklighet består i att bryta fiendens motstånd utan att strida". Eller så är budskapet från ryska UD idag en konsekvens av "All krigskonst handlar om att vilseleda". Alternativt har Putin ännu inte fattat beslutet, utan avvaktar.

Tyvärr måste vi nog även betänka att Putin i Ryssland redan har anklagats för att vara för mjuk gentemot Ukraina.

10 kommentarer:

Unknown sa...

Huvudet på spiken! Jäkligt bra skrivet.

Anonym sa...

Tyvärr måste vi nog även betänka att Putin i Ryssland redan har anklagats för att vara för mjuk gentemot Ukraina.

Det är inte bara i fallet Ukraina som Putin ansetts för mjuk i ryska ögon.
I vår västerländska press framställs Putin som en aggressiv person medans han i Ryssland ses som en relativt mjuk och liberal människa.
I senaste valet röstade nästan var tredje person på antingen Zjuganov eller Zjirinovskij, killar som är långt mer "sovjetiska" (eller hur jag nu skall utrycka mig) än vad Putin någonsin varit.
Ryssland är en demokrati och Putin är precis som politikerna i väst tvungna att anpassa sin politik och förhållningssätt till stämningarna i landet.
Jag är i varje fall glad över att Ryssland styrs av just Putin och inte någon av de två här tidigare nämnda.

Mvh Mikael Svensson

Anonym sa...

EFter den ovanligt milda vinter som varit, när har markerna i östra och södra Ukraina torkat upp tillräckligt för att tunga fordon skall kunna röra sig i terrängen ? Hur förhåller det sig med vårregnen ? Hurudant skick är vägnätet och järnvägsnätet ? Svaren på dessa frågor kan ge en aning om tidpunkten för ett och annat ....

Stefan Möller sa...

Ännu en kommentar av "Mikael Svensson". Där jackades min egen försvarsvilja upp några steg. Bara fortsätt. Snart skriver säkert AB, DN eller någon annan om Rysslands systematiska informationskampanjer. Med följfrågan, vad förbereder de sig för? Och så har vi löst ev. rekryteringsproblem till FM. Tack "Mikael"!

Lars Gyllenhaal sa...

På förekommen anledning vill jag meddela att jag förstår om man blir upprörd av många händelser och även av vissa kommentarer här. Men försök håll tillbaka upprördheten - så kan fler kommentarer publiceras.
Mvh,
Lars

Kalinin sa...

Putin tackar "the commanders and personnel of the Black Sea Fleet and other units stationed in Crimea". Menar du att det är ett erkännande av att de maskerade trupperna utan identifierande emblem tillhörde Ryska Federationen och inte var "lokala självförsvarsgrupper"? Att Ryssland haft militär på Krim har ju varit enligt avtal med Ukraina. Kan det inte var dem som Putin avser?

JockevB sa...

Man ska inte glömma bort att både inför invasionen i Georgien i augusti 2008 och nu i Ukraina har säkerhetstjänsten FSB varit aktiva med att förse etniska ryssar med ryska pass. Anledningen är att man från Moskva ska just kunna säga att man måste gå in med vapen i hand för att kunna skydda sina egna ryska medborgare.
Att Ryssland har en något annorlunda syn på medborgarskap och vilka som kan få ett ryskt pass har bl.a. visat sig då man gav franska skattesmitare ryska pass.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Kalinin,
Du har här ovanför Putins egna ord både i klippet och via länk till Putins egen hemsida - om att de RYSKA trupperna, alltså inte några självförsvarsstyrkor, inte bara agerade professionellt utan även uppvisade personligt mod. Av detta har jag dragit samma slutsats som TT har gjort, liksom engelskspråkiga medier, ett ex på de senare: "Putin for the first time confirmed the direct involvement of the Russian army in the seizure which was carried out by thousands of well-armed and equipped troops in unmarked battle fatigues".
Mvh,
Lars

Anonym sa...

Stor skillnad mot den amerikanska stilen. USA erkänner aldrig att dom ligger bakom färgrevolutioner, statskupper och folkmord.

Innan man hetsar upp sig över Rysslands reaktion bör man sätta sig in i bakgrunden, annars är man ingenting annat än intellektuellt ohederlig. Men den genomsnittlige svenske NATO-entusiastens mentala kapacitet räcker inte till detta. Lättare att hysteriskt vråla propagandafloskler. Lars Wilderäng är ett utmärkt exempel.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Anonym,
Har det inte ända sedan 70-talet förekommit både utredningar, rättegångar och åtal i USA mot eget uppförande i Vietnam, Centralamerika och Irak? Därmed inte sagt att USA på något sätt skulle vara perfekt. Det är det absolut inte, det finns tunga skäl till att kritisera USA. Men den enes fel och brott mildrar inte den andres och därtill utspelar sig Kremls krig mot Ukraina i nutid. Mvh, Lars