onsdag 19 mars 2014

Specialoperationer norr om Krim


Ödesmättad ukrainsk musikvideo från Cherson i vilken mest ukrainska trupper syns men även en skymt av de ryska.

Här följer en sammanställning av uppgifter om ryska statliga (alltså inte lokala gruppers) specialoperationer i Ukraina norr om republiken Krims område.

De första uppgifterna från ukrainska myndigheter om ryska specialoperationer i Ukraina efter Krim-inmarschen men utanför Krims område gällde ett gripande i Donetsk-regionen den 11 mars. Ingen bild av den gripne har släppts men väl av hans sprängmateriel (se föregående inlägg).

Den andra uppgiften om specialoperationer gällde särskild inhämtning i Cherson-regionen, bland annat riktad mot ett luftvärnsförband baserat i Kachovka (några kilometer från Gammalsvenskby). Chefen för inhämtningsgruppen uppgavs vara en rysk militär underrättelseofficer från Rjazan född 1981. Hur många fler det var i gruppen angavs inte.

Den hittills största rapporterade operationen utanför Krim, Strilkove-operationen, inleddes den 15 mars och utspelar sig fortfarande och det i samma län som ovan, alltså Cherson precis norr om Krim. Det började med att ett 80-tal ryska soldater, från VDV och/eller GRU, anlände med fyra helikoptrar och tre pansarbilar och tog kontrollen över två gasanläggningar i Strilkove (på ryska Strelkovoje), fågelvägen 6 kilometer bortom republiken Krims gräns - som enligt Ryssland nu också utgör rysk gräns.

Det som skiljer Strilkove-operationen från de två föregående är inte bara styrkans storlek (förstärkning har nu uppenbarligen skett) och att operationen ännu pågår utan även att ryska statsmedier har rapporterat om den. Men enligt ryska ITAR-TASS var det inte ryska militärer som intog gasanläggningarna utan självförsvarsstyrkor från Krim. ITAR-TASS valde dock att illustrera med en bild som inte rimligen kan föreställa någon lokal självförsvarsstyrka.

Mycket omvälvande händelser har de senaste dygnen utspelat sig i Moskva men så vitt undertecknad vet utspelar sig i skrivande stund i "mediaskugga" ännu den märkliga Strilkove-operationen i Cherson. Hur ska den sluta? Den ukrainska videon här ovanför vill påminna om läget i Cherson.

Kompletteringar till denna sammanställning välkomnas.


Video från Krim av signaturen ”Russian Patriot” med mycket sevärda bilder varav många med VDV och en del VDV:s spetsnaz och/eller GRU:s.

4 kommentarer:

Jörgen Boye sa...

Tack Lars, det räcker ju numera med ett skymningsläge för att ta över!

C-M sa...

Du är som en egen nyhetsbyrå Lars! Imponerande.

Anonym sa...

Läskigt läge minst sagt i Ukraina där vi har en regim i Kiev som delvis styrs av fascistiska inslag och som bara delvis verkar styra över landet.
Att sedan Jatjenjuk är USA:s springpojke gör inte saken bättre, Ukraina är nu en geopolitisk spelplats som för tankarna tillbaka till kalla kriget.
Själv förstår jag till viss del Ryssland här, dom känner sin existens hotad i grunden om Ukraina skulle ansluta sig till Nato.
Tänk själv, eventuella framtida kärnvapen placerade 40 mil från Moskva!
Ryssland har svårt att backa här, dom ser länder som Finland, Vitryssland och Ukraina som buffertzoner.
Janukovitj var korumperad på alla sätt och vis men han förstod i alla fall att hålla sig neutral i det storpolitiska spelet.
Hoppas verkligen att allt ordnar sig till det bättre efter valet i maj även om mina farhågor säger annat.
Det nuvarande politiska läget i Kiev med Right Sectors killar patrullerande på stan omöjliggör ett demokratiskt parlamentariskt arbete i stan.
Företrädare för Janukovitj parti har svårt att ens ta sig till arbetsplatsen vilket gör att minoritetsgegeringen ändock utan problem kan driva igenom sin politik.
Dom höjda gaspriserna kommer att dränera folks plånböcker till nästa vinter, tyvärr har vi nog bara sett början på denna soppa.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej anonym 15:23,
F.k. heter Right Sector Högra sektorn på svenska.
Mvh,
L