lördag 5 januari 2013

Stora ambitioner i Ryssland, Kina och Argentina

Den ryska marinens TV-reklam från ifjol.

USA:s militärpress kommenterar nu de ryska marinövningar, de största på decennier, som ska starta om några veckor i Medelhavet, samt uppgiften om 50 nya fartyg 2016. Argentinas och Kinas ambitioner är också aktuella.

De amerikanska väpnade styrkornas dagstidning Stars & Stripes tar i artikeln "Russian navy plans huge exercise in Mediterranean, Black seas" upp såväl den kommande övningen som uppgifterna om 50 nya ryska fartyg av olika slag senast 2016. Om övningen låter tidningen genom en Rysslandsexpert antyda att den inte skall ses som hotfull. Möjligen kommer de ryska fartygen att förutom övande även ägna sig åt att evakuera de ryska medborgare som finns i Syrien, säger Richard Weitz till tidningen. Han kommenterar vidare den raska ryska anskaffningen av örlogsfartyg med att Ryssland har mycket långt kvar till att vara ikapp med US Navy.

Ett annat land med stora marina planer, Kina, får desto mer uppmärksamhet just för sina senaste marina milstolpar. Det är just dessa som får den största uppmärksamheten i denna mycket läsvärda sammanfattning av Kinas 2012. Missa inte heller "A Frightening Prospect: War in the East China Sea".

Vad gäller återstoden av 2013 finns tyvärr även skäl att friska upp kunskaperna om Falklandskriget...

Japp, det är en svensk bandvagn 202, en del av Sveriges bidrag till Falklandskriget.

Inga kommentarer: