tisdag 14 februari 2012

Krig i Arktis, nedtystade och möjliga


Norska utvecklare av strategispel satsar på framtida konflikter i Arktis.

På Kungl Krigsvetenskapsakademiens debattforum presenteras "Naval War: Arctic Circle", ett kommande norskt krigsspel som även inkluderar svenska flyg- och marinstyrkor. Ännu är det rätt få i Sverige som känner till hur nära Arktis var ett gränskrig 1968.

Peter Hammarberg är i närheten av ämnet i sin senaste o mycket underhållande krönika om vinter-KFÖ i Norrland på 70-talet. Men det har varit och är ännu märkligt tyst i Sverige om Asbjörn Jaklins Isfront, full av starka avslöjanden om kalla kriget i norr. Den kom 2009 på norska och gavs året därpå ut på svenska. Jag har tagit upp en av bokens mest dramatiska episoder på min engelska blogg; hur det var en hårsmån från en allvarlig eldstrid på den norsksovjetiska gränsen 1968.

Jag menar att det är riktigt svagt att ingen svensk dagstidning (iaf mig veterligen) tog upp Isfront vare sig som bok eller på nyhetsplats. Pennan & Svärdet har upplyst om boken men tillhör ju inte dagspressen. Svenska DAST hade en recension, men det är ju ingen tidning. I Norge blev det desto mer uppmärksamhet, i TV och i pressen regionalt och nationellt.

Slutligen en intervju om slutstadiet av utvecklandet av "Naval War: Arctic Circle":

4 kommentarer:

Peter Lohmander sa...

Min generella kommentar är att dagspressen borde vara intresserad av nyheter av stor betydelse för säkerhet, ekonomi och naturresurser med mera.

Jag är verkligt förvånad över att Svensk dagspress generellt verkar föredra att skriva om trivialiteter istället för att ta upp strategiskt viktiga och kontroversiella ämnen.

Normalt sett borde det vara rationellt för en dagstidning att ta upp viktiga och ibland kontroversiella och inte alltid helt granskade saker i tryck så att debatt och granskning kommer igång.

Allt måste inte vara 100 procent vattentätt i den första artikel där ett ämne tages upp. Så blir det ju ändå aldrig. Man kan ju skriva att saker och ting förefaller ligga till på ett visst sätt och att en fullständig säkerhet inte ännu (och förmodligen aldrig) föreligger.
Kan det vara så att chefredaktörerna helt enkelt är för rädda för att stöta sig med etablisemanget? Det finns etablisemang av många slag i samhälllet. Detta kan i sin tur möjligen bero på att de är beroende av reklamintäkter och olika slags stöd för sin ekonomiska överlevnad.

Till det viktigaste i en demokrati med framtidshopp är en verkligt fri press med en mångfald av själständiga tidningar och modiga chefredaktörer. Jag är inte övertygad om att läget är sådant i Sverige idag.

Peter Lohmander
Professor
http://www.Lohmander.com

Anonym sa...

1968 kunda ha blivt ännu hetare.

Gör ett inlägg om Hangö 1968 när finska kustartilleriet redan hade låst sin eldledningsradar på skeppet med bla dåvarande sovjetiska presidenten ombord och finnarna skulle ha öppnat eld ifall den ryska flottavdelningen inte skulle ha svängt tillbaka.

Allt manskap på de finska garnisionera var stridsberett i terängen och splitter nya stormgevär delades ut åt manskapet ...

Gör ett inlägg om detta ....

Lars Gyllenhaal sa...

Känner till Hangö rätt bra men ej denna händelse. Finns något skrivet på något språk??
Mvh,
Lars

Anonym sa...

Överstelöjtnant Heikki Tiilikainen: Kylmän Sodan Kujanjuoksu

EAN 978-951-20-6452-6

Ajatus 2003

För övrigt en mycket intressant bok, tyvärr enbart på finska.

--------------


FInlands Tv 23.09.2008 dokument av KJ Koski, Yksinäinen mies / Den ensamme mannen

http://www.hs.fi/digilehti/#arkisto/Neuvostojohtaja+Kosygin+joutui+tykkien+t%C3%A4ht%C3%A4imeen+Hangon+vesill%C3%A4+syksyll%C3%A4+1968/aaHS20080923SI1RT01irm?src=haku&ref=%23arkisto%2F

Ifall finska kustartilleriet hade öppnat eld med sina 9" rör, så hade det blivit hål stora som en liten kiosk i Slavnyi med bla Kosygin ombord ...