söndag 19 februari 2012

Något för SOG?


FSK är en direkt motsvarighet till svenska Särskilda operationsgruppen (SOG).

I slutet av 2011 förändrades sättet att skildra Norges hemligaste specialförband, Forsvarets spesialkommando (FSK). Man släppte ut nya uppgifter och visade klipp från förbandets interna filmarkiv.

I norsk TV (se ovan) berättade man i slutet av förra året bland annat om en aktion i Afghanistan som en FSK-officer jämför med den mot det tunga vattnet i Rjukan under andra världskriget. Till skillnad från i Rjukan avlossade man dock inga skott. Man löste uppgiften utan eldgivning.

Det senaste är att man släppt följande rekryteringsfilm. Det norska ordet "spesialjeger" motsvaras av svenskans operatör.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför då?

Anonym sa...

Jag tycker inte vårt svenska SOG ska göra rekryterings filmer. Känns inte svenskt att flasha med vad våra special styrkor gör. Räcker med att Combat Camera gör filmer åt "vanliga" Försvarsmakten. :)

Lars Gyllenhaal sa...

Notera att rubriken har ett frågetecken. Norge har nu lättat på sekretessen. Är det något för SOG att ta efter eller inte? Spontant tycker jag väl att en rekryteringsfilm för SOG inte borde behövas (kanske har man i Norge en nedgång i antalet sökande som gjort filmen nödvändig?) men att man däremot borde kunna lätta på sekretessen vad gäller insatser som skett för tio år sen och mer. Med redigering borde man kunna visa äldre insatser utan att äventyra någons säkerhet. Syftet skulle vara att öka förståelsen för vad Försvarsmakten (konkret: SOG) gör och även helt enkelt låta skattebetalarna se hur en inte helt obetydlig del av försvarsanslaget används.
Mvh,
Lars

Lars Gyllenhaal sa...

Förtydligande: jag är helt medveten om att Försvarsmakten för typ 4 år sen till SVT:s "Upprdrag granskning" släppte en del eget filmmaterial från Kongo med SSG och FJS IK. Men det var inte på eget initiativ utan på SVT:s begäran/anmodan. Släpper man själv ut filmer efter säg tio år -via FM-bloggen och Youtube - så bestämmer man själv över i vilket sammanhang det kommer ut och hur det presenteras.
Mvh,
L