lördag 18 februari 2012

Mer än usel?

Nya uppgifter om kärnvapen i atomubåtsbranden intill själva Murmansk genererade i veckan inslag i medier runt om i världen, inklusive amerikanska TV-inslag. I Sverige har hittills enbart Norrbottensmedier tagit upp dessa uppgifter.

I gårdagens artikel i Norrbottens-Kuriren finns en uppgift som jag undrar om den verkligen kan stämma:

Länsstyrelsen i Norrbotten började förra året att uppdatera riskbilden avseende radioaktiva utsläpp från kärnkraftverk, både i Sverige och utomlands. Att det skulle kunna ske radioaktiva utsläpp genom bränder på ryska atomubåtar var något som man inte hade tänkt på.

Läste jag rätt? Jo, tyvärr. Men kan orden verkligen stämma? Tja, läs dagens signerade DN-ledare "Katastrofplan: Vår beredskap är usel".

I Norge publicerades igår ett uttalande av Norges utrikesminister med innebörden att Norge anser att Ryssland inte har följt det gällande informationsavtalet med Norge.

2 kommentarer:

jan-olov sa...

Sorglig okunskap
Kanske de nya regionala staberna kan börja uppdatera länstyrelserna när de går i drift om 10 månader.

Kaj Karlsson har beskrivit övn verksamheten och erfarenhetrna kring en övning förra året invid Oskarhamnsverket.

Jag blev inte lugnare av det -suck

Kn Jan-Olov Holm

Anonym sa...

Angående lördagens ledare i DN.

Det är inget annat än ett totalt haveri i den större storleksklassen. Jag tror en stor del ligger i att debatten aldrig lyfts upp eller över huvudtaget förekommit. Nedskärningar och effektiviseringar har tillåtits gå sin egen väg, aldrig sett till ett större sammanhang. Mediernas uppgift som samhällsbevakare fungerar uppenbarligen inte när vissa områden fullständigt ignoreras. Orsaker kan diskuteras.

Jag kommer att tänka på Robert Kagan´s essä "Om paradiset och makten". Drar man ner den till en regional nivå inom EU stämmer förmodligen Sverige bäst in på bilden om paradiset.