söndag 26 februari 2012

Fiendens namn och nya miniubåtar


Målet för eldöverfallet är en lastbil märkt med "US Army", syns bäst vid 0:14. Amerikansk flagga angrips vid 1:26. Ny personlig utrustning syns även.

Statliga RIA Novosti har släppt ett klipp som visar att ryska elitförband övar mot fordon märkta "US Army". Paradoxalt nog avser Ryssland köpa in obemannade miniubåtar från ett delvis amerikanskt företag.

Det är intressant att jämföra nyheter från olika källor och på olika språk. Minnesgoda bloggläsare minns att denna blogg nyligen rapporterade om den 106. VDV-divisionens nyliga vinterövning med bl a pansar från luften som skulle "återta" ett flygfält. Delvis samma scener presenteras nu på ett lite annat sätt:


Enligt detta ryska klipp med engelsk speakerröst övade man på att ta, inte återta, ett flygfält.

Som bloggens läsare nog minns har Ryssland på sistone köpt in franska och österrikiska vapensystem och annan militär utrustning från Tyskland. Nu rapporterar norska BarentsObserver om att obemannade miniubåtar (undervattensdrönare) från Island kommer att börja levereras till det ryska försvarsministeriet med start i år. Lite googlande ger vid handen att bakom det isländska företaget står amerikanska Teledyne.

Inom andra områden, främst kanske på flygsidan, ligger Ryssland bättre till med egna innovationer. Hur många av bloggläsarna kände till det här anti-prickskyttsystemet?


Detta anti-prickskyttsmedel ska enligt ryska uppgifter ha räddat livet på president Hugo Chavez.

Sist men inte minst läs om utvecklingen av konventionella vapen som ska kunna ersätta kärnvapen.

5 kommentarer:

Joakim von Braun sa...

Ryssland har sedan 1990-talet visat ett stort intresse för miniubåtar och annan avancerad undervattensteknologi. Åtminstone två projekt med miniubåtar har kommit så långt att det tillverkats prototyper. Det tyder på att man trots tidigare rapporterade problem med Piranja-ubåtarna ändå fann konceptet oerhört användbart.
Uppenbarligen är man beredd att satsa stora ekonomiska resurser på sina militära upprustning. Att Ryssland med Putin i ledningen dessutom driver en allt mer aggressiv och chauvinistisk politik är synnerligen oroande.

Anonym sa...

http://www.gavia.is/Products/

Anonym sa...

Angående antiprickskyttevapnet så kallas fenomenet för retroreflex. (Ryktet säger att till och med ordet ska ha varit hemligstämplat en gång i tiden här i Sverige) Det lilla hålet i skyddet till kikarsiktet i filmen är ett motmedel mot retroreflex(laserreflektionen). / Dienstglas JU52

Lars Gyllenhaal sa...

Dagens ord: retroreflex.

Anonym sa...

Om man säker på ordet retroreflex hittar man följande svenska produkt;
http://www.laseroptronix.se/security/Optifinder1200.pdf