torsdag 2 juni 2011

En speciell Swede i kriget

Boken om "Swede" Lundquist är en ev höstens böcker som jag absolut ser fram mot att läsa.

Om ett halvår blir det 70 år sedan Japan angrep Pearl Harbor. Eftersom en av mina släktingar var med där på ett av fartygen som sänktes har jag alltid haft ett speciellt förhållande till händelsen. I höst släpps en bok om "Swede" Lundquist som var med. Han fick även uppleva arktiskt krig men överlevde allt.

Faktum är att Emery "Swede" Lundquist lever än idag. Boken Swede är resultatet av hans möten med en erfaren svensk journalist, Thomas Tynander. Detta är inte Tynanders första bok om ett svenskamerikanskt öde, Tynanders biografi över hockeylegenden Pelle Lindbergh har getts ut både på svenska och engelska.

"Swede" Lundquist upplevde inte bara alla de stora slagen mot Japan, han var även med om den extrema men rätt okända kampen om ögruppen Aleuterna, pärlbandet av 200 öar från Alaska mot Ryssland. Öarna tillhör Alaska och striderna där kan i kraft av klimatet och terrängen betecknas som arktiska (de var under polcirkeln men dock var förhållandena arktiska).

Jag har fått "tjuvkika" i bokmanuset och kan garantera att det blir en bok som kommer att uppskattas av många, inte minst alla med släktingar over there. Givetvis kommer SMB att erbjuda boken.

5 kommentarer:

Roger Klang sa...

Min morfar berättade för mig att vi hade en släkting som dog i det japanska anfallet mot Pearl Harbor. Jag har för mig att han sade att han dog i ett av de sänkta amerikanska skeppen som dessutom ligger kvar där. Kan vi vara släkt du och jag? "Alla känner någon som känner någon... som dog i Estonia" t.ex..

Vh Roger Klang

Lars Gyllenhaal sa...

Skeppet sjönk men min släkting Grant Noble överlevde!

Anonym sa...

Apropå Pearl Harbor finns en hemsida som listar alla KIA(killed in action). Det finns 14-15 Andersons listade under A, men bara en Olson (men två Olsen). Och många Johnson, varav en med ett skandinaviskt förnamn.

http://ouroldnavy.com/phkia.htm

Cuben sa...

Även Arleigh Burke och Momsen har svenskt påbrå, se länkar. Både gick under smeknamnet "Swede" också.

http://books.google.com/books?id=h_jGOXX1FB8C&pg=PA1&dq=arleigh+burke+swedish+yearbook+1967&hl=sv&ei=bsPsTY2IFMvMtAa7xojoCg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CCkQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Momsen

Cuben sa...

Här är en länk till Coat of Arms på USS Momsen för den intresserade, (den ser nästan svensk ut);

http://en.wikipedia.org/wiki/File:USS_Momsen_(DDG-92)_Coat_of_Arms.jpg

USS Momsen är just en Arleigh Burke klassad jagare.