måndag 8 november 2010

Världen efter 2012

Igår sände SVT ett "Dokument utifrån" om Tea Party, den konservativa rörelse som lär förändra USA radikalt, troligtvis även säkerhetspolitiskt. Samtidigt sker saker på den ideologiska fronten i Ryssland.

Den nya konservativa vågen i USA är nu rätt känd i Sverige. Desto mindre rapporteras det om Rysslands konservativa, som sedan 2008 har en frontfigur vid Rysslands finaste universitet, professor Alexander Dugin, här med en RPG i Sydossetien i juli 2008.

Mycket tyder på att USA den 6 november 2012 kommer att välja en president som stöds av Tea Party-rörelsen.

Medan begreppet Tea Party nu blir alltmer välkänt i Sverige är det ännu extremt få svenska medier som tagit upp ideologiska förändringar i Ryssland på senare år. Hur många svenskar utanför den akademiska världen och nyhetsbranschen känner till att det är konservatism som framhävs som Rysslands enda möjliga ideologi? Väl att märka är att konservatism i Ryssland i mångt och mycket är kopplat till en annan och mycket mindre känd (i väst) ideologi vid namn eurasianismen. Inte minst framgår detta av att ledaren för Eurasia-rörelsen, professor Alexander Dugin, samtidigt är chef för Centret för Konservativa Studier vid Moskvas Statliga Universitet (MGU).

Det senaste som skett vad gäller rysk konservatism är att landets mest kända filmregissör, Nikita Michalkov, härom dagen lade fram ett konservativt manifest som betonar vikten av att Ryssland har en stark ledare och geopolitik. Just geopolitik är ett av professor Dugins absoluta favoritord. Enligt The Moscow Times har manifestet lovordats av Vladimir Putins parti Enade Ryssland.

För övrigt genomförs nästa ryska presidentval också, om inget oförutsett sker, 2012.

För den som inte kan invänta att svenska medier ska komma ikapp finns det goda källor på engelska, såväl böcker som kvalitetsbloggar.

För mer på svenska om Nikita Michalkov och ryska partier, besök Kalle Kniivilä.

5 kommentarer:

markus sa...

Tack! Efter att ha läst på wikipedia så förstår jag bättre hus ledarna för Sydossetien tänker. Indirekt kommer detta beröra oss i Sverige också

Anonym sa...

pistol packing palin blir alldrig president i USA. men i ryssland finns möjligheten att vilken stolle som helst vill och kan bli president. men med rpg kommer man inte specielt långt. dessutom borde hann raka av sig skägget om fienden skulle använda gas.

Lars Gyllenhaal sa...

Tea Party har ingen formell ledare och Palin har (ännu) inte tagit på sig någon kandidatur. Dokumentären om Tea Party som SVT sände var rätt saklig och absolut sevärd IMHO.

Lars Gyllenhaal sa...

Här skulle det ha kunnat vara en relevant kommentar om att Alexander Dugin och Eduard Limonov även uppskattas i Sverige (kan tillfoga att på 90-talet samarbetade Dugin och Limonov tätt). Tyvärr var det en länk efter kommentaren som jag inte ville ta med (jag kan ej redigera inkomna kommentarer). Ta det inte personligt, du som skickade in kommentaren, du är varmt välkommen skriva igen utan att länka till det forumet.

Anonym sa...

Länken visade på en svensk koppling till Limonov som bör noteras.
/Mikael