måndag 29 november 2010

Tredubblad lön för ryska soldater

Det har sedan något år glunkats i ryska medier om ett behov av fler militärbaser utomlands. Nu har ambitionerna offentliggjorts från högsta ort samtidigt som man gör det lättare för ukrainare och andra utländska medborgare att bli ryska soldater.

Tredubblad lön för ryska soldater till 2012, det talar nu president Dmitrij Medvedev om och samtidigt kungörs det att det ska bli lättare för ukrainare, letter ja - alla utländska medborgare, att bli ryska soldater:Notera länderna som ingår i uppräkningen av länder med sovjetbaser. Med Finland avses Porkala udd som var en sovjetisk marinbas fram till 1956.

För övrigt diskuteras det nu mer i ryska medier att militärutgifterna snart utgör lika stor andel av statsbudgeten som i USA, dvs. en femtedel av statens utgifter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske ett förbiseende, men glöm inte Hangö udd/Hankoniemi eller Gangut som udden heter på ryska.

Där fanns ju en sovjetisk marinbas som Sovjet tilltvang sig efter Vinterkriget.

8.000 svensktalande som bodde där hade tio dagar på sig att flytta. Sovjet befästa Hangö och placerade ett manskap på 30.000 där samt både järnvägsartilleri, stridsvagnar och jaktflyg.

Försvaret av Hangöfronten sköttes bla av rikssvenska frivillig-bataljonen samt svensktalande regementen som IR13 och IR55. Basen upphörde 2 december 1941.

En "kul grej" med Porkala, var att Sovjet skulle arrendera området fram till 1994, men man avbröt redan 1956.

rasputin sa...

står det så illa till med befolkning i ryssland att man måste rekrytera utlänningar till krigsmakten för pengar? och vilka vill ha ryskt medborgarskap?